Valami nem stimmel: Kósa Lajos olyanra utalt Tusnádfürdőn, amit Orbán nagyon nem szeretne

Hiba csúszott a gépezetbe?

Javában zajlik Orbán Viktorék szokásos tusnádfürdői rendezvénye, ahol több kormánypárti politikus is színpadra lép, hogy megvitassák az aktuálpolitikai kérdéseket a közönség legnagyobb örömére.

Többek között a svédek NATO-csatlakozása is terítékre került: a témáról Kósa Lajos, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, valamint John O’Sullivan, a Danube Institute igazgatója beszélt a fesztiválon.

„Megtörtént a várva várt NATO-csúcs. Minden ilyen esemény két szempontból fontos: hogy mi történt ott, és mi nem történt. Most fordítva ülünk a lóra az érdekesség kedvéért”

– kezdte Kósa. A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter feltette a költői kérdést: mi nem történt?

A honvédelmi miniszter azonban másképp nyilatkozott a vilniusi NATO-csúcsról, szerinte ugyanis az történelmi esemény. Ugyanakkor válaszolt Kósa felvetésére, miszerint

a legnagyobb hiányosság az ukrán elnök elvárásával egyezik:

mint mondta, elmaradt a szomszédos ország NATO-ba való meghívása.

O’Sullivan a háború fontos fordulatairól beszélt, amelyek között szerepelnek a NATO új tagjai, a katonai szövetség erősödése, Oroszország megítélése.

Kósa azonban nem bírta tovább, ő a meg nem történt dolgokat akarta hallani, és miután ezt szerinte senki sem mondta el, ő maga kezdett bele. Szerinte ugyanis 4 dolog hiányzott a NATO-csúcsról:

  • Ukrajna taggá válása, ahogy Kósa mondta: „Ukrajna még csak érdemi könnyítést sem kapott az eljárás kapcsán”.
  • Svédország csatlakozása sem történt meg, de „majd valamikor fog” Kósa szerint.
  • Továbbá hiányolta a Kínával kapcsolatban felmerülő kérdéseket: „Kínával kapcsolatban ez a NATO-találkozó nem mondott semmit”,
  • Emellett Kósa szerint az sem történt meg, hogy a korábban kitűzött 2%-os célról beszéltek volna.

Sőt, a Fidesz politikusa hiányolta Volodimir Zelenszkij köszönetét, vagyis Kósa szerint „szpászíbáját” – mellesleg ukránul „gyákujut” mondana a szomszédos ország elnöke, de ez minden bizonnyal részletkérdés a politikus szemében.

Valamint szerinte a kormánynak járt volna egy kis fejsimogatás, amiért elérték a kitűzött célt, miszerint a GDP minimum 2 százalékát fordítják védelmi célokra. Ő úgy látja,

„bullshiteket mondtak Magyarországról”.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek