Mi folyik itt? Éppen csak elkezdődött Orbánék tusványosi rendezvénye, máris megdöbbentő dolgok történtek a helyszínen

Volt itt minden is!

Megírtuk, hogy kedden elkezdődött Orbán Viktorék tusványosi rendezvénye: a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor főszereplője maga a miniszterelnök lesz.

A Telex munkatársai ellátogattak a helyszínre. Mint írták, a fesztivál mottója „a béke ideje”. Egy résztvevő szerint nagyon kicserélődtek az emberek. A hírportál munkatársaitól pár méterre valaki egy narancssárga Tusványos feliratú zászlót dédelgetett, miközben húzták fel a sátrat a megnyitóra.

A helyszínen ételt és italt is vehetnek a résztvevők, 600 forint egy presszókávé, 750 forint a tejes.

A nap folyamán politikai beszélgetésekre kerül sor, az esték során pedig a Quimby, Péterfy Bori, a Pál utcai Fiúk, a Republic, valamint az Ismerős Arcok szórakoztatja a résztvevőket.

Szokásos módon Orbán Viktor is megtartja beszédét, sőt, várhatóan kijelöli a stratégiai céljait a közeljövőre nézve. A miniszterelnöknek mellesleg nem minden beszéde aratott sikert: tavaly például a „kevert fajúságról” beszélt, majd román nacionalisták zavarták meg a mondandóját.

A szerdai megnyitót egy áldással és egy Miatyánkkal kezdték.

Majd Németh Zsolt szólalt fel és közölte:

„nem szabad felülni a provokációnak, de legyünk határozottak, figyelmesek, segítőkészek”.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint a kommunikáció, a párbeszéd sok problémára megoldás, kivéve egy bizonyos esetben:

„A macikkal ne kezdeményezzünk párbeszédet,

mert a macik gyakran félbeszakítanak minket”

– fogalmazott a Fidesz politikusa. A közönség az elmondottak szerint ezen jót kacagott. Németh szerint vigyázni kell, hogy Magyarország ne a vesztesek oldalán találja magát a háború végeztével. Szerinte Tusványos már több mint 30 éve a „béke szigete„.

Pótápi Árpád János szerint az évnek két kezdete van: január 1-je és Tusványos. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta:

„Az elmúlt 12-13 év egyik legfontosabb eredménye, hogy a nemzeti összetartozást meg tudtuk erősíteni a gyerekekben, a fiatalokban, saját magunkban.”

Hozzátette, hogy Erdélybe szerinte mindenkinek el kell jutni egyszer. Mint mondta, ő maga csak Nagy-Magyarországot, lovat, valamint nőt tud rajzolni, ez pedig szerinte mindent (is) megmagyaráz.

Mellesleg a napokban szerepelni fog a rendezvényen Lantos Csaba, Szalay Bobrovniczky Kristóf, Nagy István, Gulyás Gergely, Csák János, Németh Szilárd, és Kósa Lajos is.

Valódi Hírek