Ráfázott az Orbán-kormány: Hiába kapálóznak ellene, az EU megint meglépte ezt

Hivatalos.

Döntött az EU az Oroszországgal szembeni szankciós intézkedések meghosszabbításáról, amelyek a napokban lejártak volna, de az új döntés értelmében még legalább fél évig hatályban maradnak az intézkedések.

Az unió intézkedéseinek nyomán az orosz export és import is mintegy felével visszaesett a háború előtti időszakhoz képest, miközben – egyéb intézkedések mellett – közel 1800 személlyel vagy szervezettel szemben rendelték el európai vagyona befagyasztását.

Oroszország Ukrajna elleni háborújának tavaly februári megindítása óta az Európai Unió eddig mintegy tizenegy szankciósa csomagról döntött. Ezek a büntetőintézkedések kiegészítik azokat a szankciókat is, amelyeket az EU a megelőző években, a Krím és a kelet-ukrajnai területek elfoglalása miatt vetett ki.

Mint a Szabad Európa írta, az intézkedések nem határozatlan idejűek, ezért időnként dönteniük kell arról, hogy megújítják-e ezeket. Eddig már többször is kiterjesztették a szankciók időbeli hatályát, és azonos, esetleg módosított tartalommal tartották fenn őket.

Az Európai Tanács csütörtökön úgy határozott: hat hónappal, azaz 2024. január 31-ig

meghosszabbítják az Oroszországi Föderáció gazdaságának bizonyos ágazatait célzó korlátozó intézkedéseket.

A szankciók jelenleg ágazati korlátozó intézkedések széles skáláját ölelik fel, beleértve

  • a kereskedelmet,
  • a pénzügyi és a technológiai szektort,
  • a kettős felhasználású termékeket,
  • az ipart,
  • a közlekedést,
  • valamint a luxuscikkeket érintő korlátozásokat – ismertették.

Ezeken túl a szankciók közé tartozik a tengeren szállított nyersolaj és bizonyos kőolajtermékek Oroszországból az EU-ba történő importjának vagy átadásának tilalma, több orosz banknak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből való kizárása, valamint a Kreml által támogatott számos dezinformációs médium műsorszolgáltatási tevékenységének és engedélyének felfüggesztése.

„Az Európai Tanács határozottan elítéli Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúját,

amely az ENSZ Alapokmányának nyilvánvaló megsértését jelenti, és emlékeztet arra, hogy az Európai Unió rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, a nemzetközileg elismert határain belüli szuverenitását és területi integritását, valamint Ukrajna természetes jogát az önvédelemre az orosz agresszióval szemben”

– hangsúlyozta döntésének indoklásában a testület.

„Az Európai Unió továbbra is erőteljes pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást fog nyújtani Ukrajnának és népének, ameddig csak szükséges”

– jelezték.

Valódi Hírek