Jön az égszakadás: Viharokkal, zivatarokkal, szélrohamokkal érkezik a hidegfront – az egész országra kiadták a figyelmeztetést

A hétvégére búcsúzik a nyár.

Pénteken napközben egyre nagyobb számban és egyre nagyobb területi lefedettséggel várhatók zivatarok. A heves zivatarok előfordulására az ország déli felében van a legnagyobb esély – hívta fel a figyelmet előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos széllökés (ált. 6090 km/h), kisméretű jégeső (~12 cm), intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt ált. 1020 mm), helyenként felhőszakadás (~2530 mm) is előfordulhat, míg a heves zivatarokat akár károkozó szélroham (>90 km/h) és nagyobb méretű jég ( >24 cm) is kísérheti.

Tovább mérséklődik a nyári meleg , már csak a déli, délkeleti megyékben alakul 25 fok közelében a napi középhőmérséklet.

A Dunántúlon eső, zápor, néhol zivatar már kialakulhat, majd délutántól egy újabb hidegfront hatására nyugat felől zivatarok érkezhetnek. Köztük heves zivatarok, szupercellák is lehetnek, melyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet. A délkeleti-déli, majd északiasra forduló szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések lehetnek. Hajnalban 1321, délután 2533 fok várható – írta az időkép.hu.

A zivatarok miatt sokfelé párás és fülledt időre számíthatunk, amely fokozza a keringési problémák, rosszullétek kialakulását. A légszomj és a nehézlégzés sem lesz szokatlan jelenség. A frontérzékenyeknél jelentkezhet fejfájás, ízületi bántalmak. Az UV sugárzás azonban továbbra is erős, így törekedjünk a megfelelő fényvédelemre és az elegendő folyadékbevitelre – írták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat számos vármegyére kiadta a figyelmeztetést:

(met.hu nyomán)

Valódi Hírek