Újabb gigabotrány: Magyar kémszoftvert kapcsoltak le az Egyesült Államokban

Büszkeség.

Két európai székhelyű céget vett fel a gazdasági feketelistájára az Egyesült Államok, hogy elkerüljék a kereskedelmi kémprogramokkal való visszaéléseket. Szégyenletes, de

az egyik tiltólistára került cég, a Cytrox, magyarországi székhelyű.

A másik vállalatnak, az Intellexának pedig Görögországban van a központja.

A Reuters felkereste az említett vállalatokat, ám a magyarországi kötődésű Cytroxot nem sikerült elérniük, az Intellexa tulajdonosa, Tal Dilian pedig nem is válaszolt a megkeresésükre.

A 444.hu csak egyetlen Cytrox nevű társaságot talált a magyar cégnyilvántartásban, elvileg 2017-ben alapították, 2021. április 14-ig pedig bizonyos Farkas Rotem volt a tulajdonosa, ezt követően a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Aliada Group Inc. tulajdonába került.

Ám nemcsak Farkas Rotem szerepelt az igazgatóság tagjai között, hanem az észak-macedón lakcímmel rendelkező Ivo Malinkovski, az elvileg Izraelben élő Avraham Rubinstein, sőt 2017 végén bekerült az igazgatóságba a szintén izraeli Yahel Naaman és Esther Nava Peshin is.

Változás 2020 februárjában történt, amikor a cég vezérigazgatója a kanadai lakhellyel rendelkező Xavon Levgoren lett, ezt követően csatlakozott az igazgatósághoz egy ciprusi ember, Artemis Atemiou is, sőt rövid időre egy magyar állampolgár is, Rassányi Márton.

A Cytrox körül egyébként rengeteg botrány volt eddig is:

a Reuters tavaly írt egy görög ügyészségi vizsgálatról, amelyet egy újságíró kezdeményezésére indítottak. Ő ugyanis azt vette észre, hogy az okostelefonját megfigyelőszoftverrel fertőzték meg.

Akkor azt nyilatkozta az újságíró, hogy

a készülékét a Cytrox által kifejlesztett kémprogrammal fertőzték meg.

Valódi Hírek