Nagy változás jön: Rengeteg embert érint a bíróság friss lépése

A változásra augusztustól mindenkinek ügyelni kell!

Augusztus 1-jétől megváltozik az alkotmányjogi panasz benyújtására vonatkozó egyik fontos ügyrendi szabály – hívta fel a figyelmet az Alkotmánybíróság keddi közleményében.

Mint írták:

„Ezen időponttól kezdődően az Abtv. 26. § (1) bekezdése és 27. §-a szerinti alkotmányjogi panaszt az Abtv. 53. § (2) bekezdésnek megfelelően

kizárólag az ügyben eljáró elsőfokú bíróság útján lehet előterjeszteni.

Az alkotmányjogi panasz benyújtására közvetlenül az Alkotmánybíróságon nincs lehetőség, az Alkotmánybíróságon benyújtott alkotmányjogi panaszokat az Alkotmánybíróság nem küldi meg az elsőfokú bíróságnak, és eljárást sem indít az ügyben. „

Az Alkotmánybíróság emlékeztet: alkotmányjogi panasz benyújtására elsősorban akkor van lehetőség, ha az indítványozónak az Alaptörvényben biztosított jogát bírósági döntéshozatal során sértették meg.

Kivételt képez, ha az indítványozót az ügyében bírói döntés nélkül, közvetlenül hatályosuló jogszabály miatt érte jogsérelem. Ebben az esetben is élhetnek a panasszal az érintettek.

Hangsúlyozzák: az Alkotmánybíróság azt vizsgálja, hogy a bírói döntés vagy az alkalmazott jogszabályi rendelkezés sérti-e az indítványozó Alaptörvényben biztosított jogát.

(Kiemelt képünkön Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke)

Valódi Hírek