Méretes botrány: Műtéteket kellett átrakni a Honvédkórházban a meghibásodott klíma miatt

Közel 50 operációt érintett az incidens.

10 napig tartott a klímaszerelés az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház II-es telephelyén, miután külföldről kellett beszerezni a szükséges alkatrészt – írta a nepszava.hu szerdán.

Az információik szerint 49 operációt kellett átrakni egy másik telephely műtőibe. A hírportál érdeklődött az Országos Kórházi Főigazgatóságnál (OKFŐ). Pontosan arra kérdeztek rá: elfogadhatónak ítélik meg, hogy 10 napig tartott a műtő és az intenzív osztály klímájának javítása? A kérdésre nem kaptak választ.

Az OKFŐ a szerelés menetéről nyújtott tájékoztatást. Mint írták:

„A folyamatos karbantartás ellenére a szélsőségesen meleg időjárási körülmények között az egyik műtőblokk hűtését ellátó központi berendezés (amely a blokkhoz tartozó intenzív osztály klimatizálását is végzi), egy nagyméretű ipari gépészeti egység 2023. július 7-én meghibásodott.

A szerviz szolgálat kiérkezett, megállapította a hiba okát, megrendelte a szükséges alkatrészt. Az alkatrész országba történő beérkezést követően megtörtént a csere, majd megkezdték a rendszer visszatöltését a hűtőfolyadékkal.

A visszatöltést követően 72 órára nyomáspróba alá helyezték a rendszert, majd a sikeres nyomáspróbát követően újraindították. Ekkor

a rendszer egy újabb hibát jelzett az egyik nyomáskapcsolónál.

A rendszert leállították.

A nyomáskapcsoló alkatrész kicserélését követően a rendszert újra beindították, elvégezték a vezérlés beállítást és a hibaellenőrzést. Ezt követően az épület hűtése 2024. július 17-én megindult, a rendszer azóta üzemképesen működik.”

Hozzátették, hogy az intézmény gyorsan és hatékonyan kezelte a július 7-én kialakult problémát. A hibák hétfőn elhárultak.

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek