Már majdnem hátradőltek Orbánék, most azonban Európa egyik legnagyobb szervezetétől kaptak kemény üzenetet

Megvan a véleményük.

A státusztörvény elfogadását kritizálva nyílt levelet írt Orbán Viktornak, Gulyás Gergelynek és Pintér Sándornak az Európai Szakszervezeti Szövetség Oktatási Bizottsága, vagyis az ETUCE.

A dokumentumban kiemelték, hogy szolidaritást vállalnak a magyar szakszervezetekkel.

A Susan Flocken – ő az ETUCE igazgatója – által jegyzett levélben felidézték, hogy az EU-ban már így is Magyarországon az egyik legmagasabb a pedagógusok átlagéletkora, hatalmas a szakemberhiány, a helyzetet pedig egyre rosszabbá fogja tenni az, hogy Orbánék elfogadták a státusztörvényt.

Kiemelték: ezzel arculcsapták az oktatásban dolgozókat.

Az ETUCE továbbá azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy bár az Orbán-kormány tárgyalt a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ), és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ), ám nem vették figyelembe a javaslataikat, hanem elfogadták Pintér Sándor tervét.

A Népszavához eljuttatott levél végén a szervezet felszólította az Orbán-kormányt, hogy végre fordítsanak több pénzt a minőségi oktatásra.

„Tagszervezeteinkkel együtt szólítjuk fel a kabinetet, hogy mindent tegyen meg annak a hivatásnak a támogatásáért, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a magyar társadalomban és a jövő generációinak a létrejöttében,

hogy több pénzt fordítson a minőségi oktatásra, elfogadható tanári fizetésekre és munkakörülményekre, és hogy hárítson el minden akadályt, amely a diákok előtt tornyosul a minőségi oktatáshoz való joguk gyakorlásában”

írták.

Valódi Hírek