Mi történt? A plafonon vannak az orvosok az Orbán-kormány újabb botrányos húzása miatt

Visszamenőleg intézkedtek Orbánék.

Újra módosult az egészségügyi szolgálati jogiszony, amellyel kapcsolatban a szakemberek úgy reagáltak: egészségügyi szolgáltató legyen a talpán, aki végre tudja ezt hajtani. A napi.hu arról írt, hogy a döntés miatt a nyári szabadságolások közepén kell majd a működési engedélyt és finanszírozási szerződést is módosítani.

Jelezték továbbá, hogy eltörölték azt a munkaidő-kedvezményt, amely az eszj-ben (egészségügyi szolgáltatási járulék) dolgozó orvosokat illette meg bizonyos munkakörökben, valamint a szakrendelői rendeléseken.

Eddig a szakorvosi rendelőintézetben a szakrendelést ellátó orvosnak, a fogászati alap- és szakellátás orvosának, az iskolaorvosnak, a fogorvosnak, valamint a bőr- és nemibeteg-, onkológiai, tüdőgyógyászati, pszichiátriai, addiktológiai gondozóban foglalkoztatott orvosoknak 6 órás, munkahelyen töltendő időkeret volt megállapítva.

Most ezt a kedvezményt törölték el.

Az üggyel kapcsolatban reagált Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő is.

„Megint nagy sunyiban változtattak”

– írta közösségi oldalán a szakember.

„Volt ez a kedvezmény, most meg hirtelen nincs, de csak ott nincs, ahol a dolgozókra vonatkozik az egészségügyi szolgálati jogviszony.

Az egészségügyi szolgálati jogviszony viszont nem vonatkozik azokra, akik az önkormányzattal társas vállalkozói szerződésben állnak.

Így értelemszerűen az önkormányzati rendelőkben kedvezőbb feltételekkel dolgozhatnak az orvosok, fogorvosok, mint az államosított, einstandolt rendelőkben”

– írta az orvos.

Emlékeztettek, még egy júniusi egészségügyi konferencián beszélt arról Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, hogy a jelenlegi struktúrához nincs elegendő humán erőforrás az egészségügyben, holott van még magánellátás is, ahol ugyanaz a 39 ezer orvos dolgozik, mint az államiban.

(Kunetz Zsombor/Facebook)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/06/27/varatlan-fordulat-szembement-orban-allamtitkaraval-az-orszagos-korhazi-foigazgatosag

Valódi Hírek