Váratlan fordulat: Szembement Orbán államtitkárával az Országos Kórházi Főigazgatóság

Cáfolták Takács Péter kijelentéseit.

A jelenlegi közellátás működtetéséhez elegendő lenne a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által nyilvántartott és a rendszerben dolgozó mintegy 39 ezer orvos, ha valamennyien teljes munkaidejükben, 8 órában az állami intézményekben gyógyítanának. Ám ezek a doktorok nem valamennyien teljes munkaidőben vesznek részt az ellátásban – mondta Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese az IME egészségügyi szaklap minapi konferenciáján.

A Népszava beszámolója szerint a főigazgató-helyettes kijelentette:

„Kimondhatjuk, hogy a jelenlegi struktúrához nincs megfelelő humán erőforrás

és ott van még a magánellátás, amelynek nagy része szintén az említett 39 ezres orvos munkaerejére épít.”

Régóta heves viták tárgyát képezi, hogy van-e elég orvos az egészségügyi rendszerben. Szócska Miklós 2011-ben még államtitkárként azt ígérte: majd megszámolja az orvosokat.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Népszavának februárban adott interjújában pedig azt mondta:

„Van elég orvos a rendszerben,

és az akár jelentősebb túlmunka nélkül is működőképes lehetne, ha nem lennének rosszul elosztva az erőforrások.”

Takács azt is mondta: a 2023. februári kifizetéssel egészségügyi szolgálati jogviszonyban 23 654 orvos kapott emelt bért. Az alapellátásban ezen felül 8622 fő rendelkezik érvényes működési kártyával, tehát több, mint 30000 orvos dolgozik a közfinanszírozott rendszerben.

Vagyis – magyarázta el az államtitkár – lakosságarányosan nincsenek kevesen, így ebben a mutatóban nem is állunk rosszabbul, mint bármelyik európai uniós állam. Ugyanakkor hozzátette:

a rendszer széttöredezett és nincs átjárás az intézmények között.

Szondi Zita elmondta: a fekvőbeteg ellátásban dolgozó orvosok 81 százaléka 32 intézményben, főként klinikai központokban, vármegyei irányító kórházakban, országos intézetekben, fővárosi kórházakban dolgozik.

Hozzátette: hasonlóan decentralizált az ellátás a járóbetegek esetében is. A jelenleg működő 374 szakrendelőben évente 50-60 millió esetet látnak el, viszont a közfinanszírozott ellátások 80 százalékát ezen intézmények 20 százaléka, vagyis 70-80 járóbeteg ellátó végzi.

„Ez jelzi az ellátásszervezéssel, a betegirányítással kapcsolatos problémákat is”

– jelentette ki.

Valódi Hírek