Brutálisan kiosztotta Ujhelyi István az oktatást szétverő Orbánékat

Vélemény.

Vasárnapi nyílt levelében tette helyre az Orbán-kormány tagjait Ujhelyi István. A politikus írását változtatás nélkül közöljük.

„Öt perc alatt csatát nyertünk Brüsszelben”

– ezt még Navracsics Tibor mondta néhány hónapja, miután először tárgyalt az Európai Bizottsággal az „Erasmus+” és a „Horizont Európa” források sorsáról.

A magyar kormány képviselője azt remélte, hogy – miként fogalmazott – csak egy egyszerű félreértésről van szó, amit hamar korrigálni lehet. Hát, nem arról volt szó, az Orbán-kormány pedig láthatóan nem igyekezett és most sem igyekszik korrigálni a helyzetet.

Leegyszerűsítve: az alapítványi modellváltásra kényszerített egyetemek esetében, alapvetően a kuratóriumi tagok kiválasztási módja és összeférhetetlenségi problémái miatt az Európai Bizottság egyelőre visszatartja a diákok nemzetközi csereprogramjait finanszírozó (Erasmus+) és a kutatói programok (Horizont Európa) megvalósítását lehetővé tevő uniós forrásokat.

A brüsszeli testület ideje korán elég világosan közölte, hogy milyen konkrét problémákat lát például a fideszes politikusok élethosszig tartó kuratóriumi kinevezésében, az Orbán-kormány viszont addig kekeckedett és próbálta meg okosba’ megoldani a helyzetet, amíg szépen lassan kifutottunk az időből.

Nekik persze semmi sem drága, hiszen a NER haszonélvezőinek gyermekei legtöbbször puccos nyugat-európai magánegyetemekre járnak, viszont annak az évi közel tízezer magyar fiatalnak, akik ennek a programnak a keretében juthatnak csak el külföldi csereprogramokra, már jóval fájdalmasabb a történet.

Nem beszélve azokról a kutatókról és tanárokról, akik a Fidesz makacssága miatt most várhatóan szintén elesnek a kutatói ösztöndíjaktól és programoktól.

Orbánék pökhendi és cinikus hozzáállását bizonyítja az a kormányzati bejelentés is,

hogy ha Brüsszel nem biztosítja a forrásokat, akkor majd a magyar állam megfinanszírozza az Erasmus-programot: ez ugyanis nem kizárólag pénzkérdés, a finanszírozás mellé befogadó/együttműködő másik intézmény is kell, ennek lehetőségét azonban átmenetileg most ugyanúgy elveszítik a modellváltó magyar egyetemek. És ezt a Fideszben is pontosan tudják.

Az állampárti nyilvánosság nem véletlenül nem beszél róla, de a Fidesz-kormány addig pitiánerkedett a részleteken, amíg az egyeztetések vészesen kifutottak az időből. Az Európai Bizottság például azt javasolta, hogy élethosszig tartó kinevezés helyett a kuratóriumi tagok mandátuma kétszer négy évre szóljon, Orbánék azonban ragaszkodtak a minimum kétszer hat évhez.

Hasonlóan kicsinyesek voltak a kinevezések előtti kényszerpihenő idejével kapcsolatban (vagyis, hogy egy aktív politikus, közéleti tisztséget viselő személy a lemondása után mennyi idővel ülhet csak be egy egyetemi kuratóriumba), itt a Bizottság két évet javasolt, de Orbánék itt is feszítettek, hogy csak egy év legyen.

Most azzal mosakodik a kormány, hogy elküldték már Brüsszelnek a tervezett törvénymódosítás legutolsó verzióját, de hiába várják a választ, vagyis rajtuk nem múlik, a brüsszeliták húzzák az időt. Gyenge és hazug szöveg.

Azt most hagyjuk is, hogy az Európai Bizottság számtalan alkalommal egyértelművé tette, hogy már elfogadott jogszabályokat tud csak érdemben vizsgálni, vagyis a végső zöld lámpa előtt a fideszes többségnek még el is kellene fogadnia a vonatkozó módosításokat, Orbánéknak ugyanis bemondásra már nem hisznek el semmit.

A kormánypárti valósághajlítás leggusztustalanabb része viszont mégiscsak az, hogy Brüsszel húzza az időt,

hiszen a magyar kabinet hosszú hónapok óta tisztában van a problémával és a vonatkozó határidőkkel, mégis ráérősen, kekeckedve várták, hogy majd a Bizottság úgyis el fogja rántani a kormányt még a fal előtt. Hát, nem. Bravó, Viktor.

Korábban arról volt szó, hogy július 18-án, vagyis két nap múlva jár le az a végső határidő, ameddig szükséges tető alá hozni valami megállapodást, különben egy időre búcsút mondhatunk a vonatkozó pénzeknek.

A helyzet annyiból szerencsésebb, hogy az Európai Bizottság közlése szerint szeptember elsejéig még van idő módosítani a törvényeket, de úgy, hogy a brüsszeli testületnek még legyen ideje azt ki is értékelni. Vagyis, egy apró pici rés még lehet azon a falon, ha a Fidesz tényleg komolyan gondolja, hogy fontos neki a magyar diákok és kutatók támogatása.

Össze lehet hívni gyorsan egy rendkívüli ülést (esetleg a svéd NATO-csatlakozást is gyorsan ratifikálni egyúttal, csak mondom) és megszavazni a szükséges, pitiánerkedés-mentes módosításokat, és kész. A probléma azonban, hogy úgy látszik: a Fidesznek ez nem fontos.

Közölték, hogy az Országgyűlés majd szeptemberben folytatja a munkáját legközelebb, jó pihenést mindenkinek; puff neki. Úgy látszik, nekik tényleg nem drága elgáncsolni a magyar fiatalokat, ha cserében bevédhetőek a fideszes bástyák és mutogatni lehet Brüsszelre.

Magyarországnak tizenhárom éve olyan kormánya van, amely még soha, semmiért nem vállalta a felelősséget. Mert bármi történt, annak az oka az Európai Unió, Brüsszel, Soros György, a menekültek, a magyarellenes világösszeesküvés, esetleg az időjárás volt.

Orbán Viktor kormánya az a focicsapat, amely bármilyen vereséget, minősíthetetlen játékot meg tud magyarázni az időeltolódással, a magaslati klímával, az ellenfél – egyébként nem létező – szabálytalankodásaival, esetleg a direkt ellenük dolgozó bíróval.

Az ultrái meg persze bólogatnak és köpködnek, ahogy kell. Szeretném jelezni, hogy ha sokezer magyar egyetemista a Fidesz-kormány pitiáner makacssága miatt ebben az évben végül visszafordíthatatlanul elbukja a külföldön tanulás lehetőségét, akkor azt a balhét valakinek most már el kell vinnie.

Bátran, férfimódra.

Valakinek meg kell magyaráznia, hogy mindez megérte. Hogy megérte ez a frusztrált kivagyiság, a kompromisszumképtelen kuruckodás. Hogy tényleg megérte kiszúrni tízezer magyar diákkal néhány fideszes haver kedvéért.

Orbánék még mindig azt hiszik – tizenhárom év tapasztalatával -, hogy megfelelő propagandával és ügyesen sulykolt magyarázattal a magyar ember mindent lenyel.

De tévednek.

Lehet, hogy nem ez lesz még a gyújtópont, de szépen rakódik az a szennyes és egyszer bizony ráborul a Karmelitára. Az idő nem nekik dolgozik. Minden rendszer megbukik egyszer.

Valódi Hírek