Az árnyékkormány Balaton-mentő csomaggal védené a magyar tavakat Orbánéktól

A Velencei-tónál is egyre elkeserítőbb a helyzet.

Már a Velencei-tónál is komoly környezetromboló tevékenység folyik, sokszor a kormány „jóvoltából” – fogalmazott Kocsis-Cake Olivio pénteki online sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktorék hozzá nem értése miatt a tó majdnem kiszáradt, elpusztult a halállomány egy része, de a Gárdonynál lévő szabadstrandot is átépítették a lakosság bevonása nélkül – részletezte a helyzetet a környezetvédelmi ügyekért felelős árnyékkormánybiztos.

Az árnyékkormány szerint a hasonló folyamatokat le kell állítani, és biztosítani kell, hogy a Velencei-tó elérhető legyen minden fürdőző számára. Ezért dolgozták ki Balaton-mentő csomagjukat, amely többek között előír egy 30 méteres építési moratóriumot a part mellé. Továbbá minden balatoni településre szabadstrandot biztosítana, és szigorú szabályokkal előzné meg a környezetrombolást – hangsúlyozta Kocsis-Cake Olivio.

Fontos megemlíteni a fesztiválokat, amelyek az önfeledt szórakozásról szólnak a Velencei-tó partján, azonban mára ez a múlté – mondta Hegyesi Edina.

A DK ifjúsági szervezete, a Demokratikus Lendület elnöke arról beszélt, hogy a tó már elviselhetetlen szagokat áraszt, a fák is eltűntek, sőt, a klímaváltozás miatti hőség is kibírhatatlan.

„Ha nem védjük meg a tavainkat a NER-től, akkor sajnos ez még rosszabb lesz”

– emelte ki a DK ifjúsági szervezetének elnöke, majd hozzátette, hogy éppen ezért tartják fontosnak az árnyékkormány javaslatának támogatását. Mint mondta, látszik, hogy a Dobrev Klára vezette szociáldemokrata árnyékkormány szeretné megvédeni Magyarország természeti kincseit.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek