Kipattant a botrány: Méretes pénzeső hullott Szijjártó Péter testvérére

Válságban is dől a lé.

Bár azt mondják, mérsékelték a pénzosztásokat, a Szerencsejáték Zrt. szponzorációs leányvállalata által két hónap alatt kiosztott 146 millió forint hat kedvezményezettje között még így is felbukkannak a kormányközeli szereplők.

A hvg.hu összesítése szerint a legnagyobb, ötvenmillió plusz áfa szponzorációs összeget a Magyar Úszó Szövetség kapta. Rajtuk kívül májusban hatmillió forinttal támogatták az Örökség Közhasznú Alapítványt, amely többek között – „a magyar kultúra” jegyében – Wass Albert műveit is népszerűsíti a falvakban.

Negyvenmillió plusz áfa szponzorpénzhez jutott júniusban az Aeroglobe Kft. is, amely rendre feltűnik a támogatási listán. Ők tavaly is kaptak 35 millió forintot, 2021-ben pedig 20 milliót.

A Budaörsi Repülőteret is üzemeltető családi vállalkozáshoz köthető másik családi cég az a Fly-Coop Kft., amelynek helikopterével 2016-ban Rogán Antal és felesége utazott Szabó Zsófia lagzijába, aki azóta már elvált.

A Szerencsejáték-leányvállalattól a Skyward Tunnel Kft. is kapott egy tízmilliós támogatási szerződést. Ők egyébként kaptak már 2021 őszén szintén tízmilliót. A Skyward tavaly mutatta be a katonai és polgári felhasználásra is alkalmas függőleges szélcsatornáját, amely projektre egy másik céggel együtt 370 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

Schuster Lóránt egyéni vállalkozóként szintén kapott egy tízmillió forintos szponzorációs szerződést. Ő egyébként Józsefváros díszpolgára, 2016-ban pedig Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Gazdaságért díjjal is kitüntette, bár később kiderült, hogy a bt-je tíz év alatt 187 ezer forint adót fizetett be.

Ötmillió plusz áfa szponzorpénzt kapott a TRP Hungary Kft. is, amely előző nevén, Truck Race Promotion Kft.-ként már korábban is a Szerencsejáték-cég kegyeltjei közé tartozott. A cég egyik tulajdonosa Őry Tamás, a másik pedig a felesége, Szijjártó Sarolta, aki egészen meglepő módon

Szijjártó Péter miniszter testvére.

Ám nagy lehet a baj, ugyanis egyre csak szűkül a támogatási keret. Áprilisban még három hét alatt bruttó 639 milliót osztogattak szét 23 szervezet és cég között, addig a Szerncsejáték Zrt. pénzosztó manővere alatt május-június hónapokban már „csak” 146 millió forintot osztottak szét.

Valódi Hírek