Rendkívüli: Ökológiai katasztrófa fenyeget Magyarországon

Ez már a második ilyen eset.

Súlyos környezetszennyezés történt egy csongrádi településnél, ahol habzó folyadék árasztotta el a Hódtó-Kis-tiszai csatornát. A kialakult helyzet ökológiai katasztrófához vezethet – hívták fel a figyelmet. A berek.hu arról írt, hogy napokon belül ez már a második eset, amit a helyiek kénytelenek tehetetlenül végignézni. A településen élők rendkívül aggódnak a történtek miatt.

A portál szerint a környezetszennyezés oka, hogy

ismét nagyobb mennyiségben kerülhetett nitrát a vízbe.

Legutóbb június végén volt példa hasonló környezetszennyezésre, akkor súlyos természeti katasztrófa is bekövetkezett, ugyanis több száz kiló hal veszett oda, valamint védett állatok is elpusztultak. A szakemberek kiugróan magasnak mérték a víz nitráttartalmát.

A kármentesítést végző ATIVIZIG vezetője szerint a korábbi esetnél a nitrát jelenléte a vásárhelyi szennyvíztisztító telepről történő bevezetésből származhatott. A területen lehullott jelentős mennyiségű csapadék növényvédő szereket moshatott a talajból a csatornába.

A vásárhelyi szennyvíztisztító telepet működtető Alföldvíz Zrt. a promenád24.hu portál megkeresésére múlt héten cáfolta, hogy tőlük került volna a szennyező anyag a vízbe. Az újabb szennyezéssel kapcsolatban ismét keresték az illetékeseket, de egyelőre a vízmű részéről nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

(Címlapkép: Ativizig/Facebook)

Valódi Hírek