Mi lesz ebből? Hatalmas lázadás törhet ki Orbánék legújabb döntése miatt

Rövidesen szembejön a valóság a boltokban.

Gulyás Gergely pár hete jelentette be: augusztus 1-jétől megszűnik az árstop, a kötelező akciózás mértéke pedig megnő 15 százalékra.

Azóta megírtuk, hogy az intézkedés kivezetésével jelentős változásokra kell készülni, és ezek nyomán bővül a kedvezményes árú termékek listája például a finomított étolajjal, kristálycukorral, valamint csirkemellel.

A felhasználók, különösen a vendéglátósok még így is nagy bajban vannak. Az RTL Híradó szombat esti adásából kiderült, hogy az éttermek, csárdák komoly spórolásba kezdtek, nekik ugyanis másfélszer annyit kell fizetni az olajért, mint a háztartásoknak, hiszen rájuk nem vonatkozik az árstop.

A magyar családoknál viszont más a helyzet: a háztartásoknak többe kerül a sertészsír, mint az ársapkás napraforgóolaj, így itt a spórolás egy másik formája megy végbe.

Az Eurostat szerint Magyarországon drágultak leginkább a zsír- és olajfélék az Európai Unióban: 2022-höz képest

33 százalékos áremelkedést mértek márciusban,

ez az érték pedig 10 százalékponttal magasabb, mint a tagállamokban átlagosan.

Matolcsy György már korábban kifejtette, hogy az árstop növelni fogja az inflációt, a kormány azonban máshogy látta a helyzetet, végül azonban mégis az intézkedés kivezetéséről döntöttek.

A boltoknak abból a 8 termékből, amely jelenleg még árstopos, ki kell választania kettő termékcsoportot, és 15 százalékos kedvezményt kell biztosítaniuk a napi beszerzési árból – részletezte Szász Péter, a portfolio.hu elemzője.

Raskó György agrárközgazdász szerint a tojás várhatóan nem lesz drágább, ugyanígy a tej ára sem ugrik óriásit, viszont több árstopos élelmiszer esetében durva áramelkedésre figyelmeztet.

Mint mondta:

„Konkrétan a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára, mindegyike körülbelül ilyen 5-600 forinttal kilónként átlagban emelkedni fog.

Szerintem egy 30-40 százalékos emelkedés biztos, hogy az étolajban benne van.
A cukornál ennél jóval magasabb.

A burgonya már soha nem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt”

A kormány kötelező akciózásra vonatkozó döntése azonban a kisboltokra nem vonatkozik, így

a falvakban még nagyobb áremelkedés várható

– magyarázta a szakértő.

Az Eurostat friss adatai szerint 2022-höz képest több mint 34 százalékos drágulás történt Magyarországon: ez több mint kétszerese az uniós átlagnak.

(rtl.hu nyomán)

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek