Mi lesz most Müller Cecíliával? Augusztusban megszűnik a jelenlegi munkahelye

De ne aggódjunk, még több dolga lesz.

A Belügyminisztérium legújabb rendelettervezete szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ is megszűnik augusztus 1-én – írta a Portfolio. Helyettük egy új szervezetet hoznak létre, ez pedig megmagyarázza azt is, miért váltották le minden előzmény nélkül a gyógyszerhivatal vezetőjét.

Az új szervezet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ lesz, amely augusztus 1-től veszi át a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet feladatait.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénytervezet így pedig megerősíti azt az összevonással kapcsolatban felröppent hírt, amely szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos vezetheti majd az új központosított hivatalt. Ez pedig arra is magyarázatot ad, hogy június végén miért váltották le váratlanul a gyógyszerhivatal főigazgatóját.

A normaszöveg szerint az NNGYK Pintér Sándor egészségügyért (is) felelős miniszter irányítása alá tartozna és működését a központi költségvetésből finanszíroznák. A szervet az országos tisztifőorvos vezetné, és az egészségügyi miniszter által kinevezett helyettesei segítenék a munkáját.

Az újonnan létrehozott hivatal széles hatáskörrel rendelkezne az egész ország területén.

Feladatai pedig az alábbiak lennének:

  • a népegészségügyi programok kidolgozása és irányítása,
  • az egészségügyi ellátás feletti szakfelügyelet ellátása,
  • valamint az egészségfejlesztés,
  • közegészségügy,
  • járványügy,
  • egészségügyi igazgatás és koordináció,
  • valamint a munkaegészségügy területén végzendő feladatok ellátása.

Továbbá az NNGYK lenne felelős

  • a munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi kutatások végzéséért,
  • a kormányrendeletben meghatározott laboratóriumok működtetéséért,
  • az európai uniós projektek végrehajtásában való részvételért.
  • Emellett ellátná az egészségügyi telefonos ügyfélszolgálat és online információs központ működtetését, valamint a gyógyszerészeti, orvostechnikai és élelmezés-egészségügyi feladatkörök ellátását is.

Az NNGYK lenne felelős a gyógyszerészeti, orvostechnikai és élelmezés-egészségügyi hatósági feladatok ellátásáért is, amely magában foglalná a gyógyszerészeti ellenőrzéseket, a gyógyszerellátással kapcsolatos szakfelügyeletet, az orvostechnikai eszközök és élelmiszerek ellenőrzését, valamint a megfelelőségértékelési tevékenységeket.

Az új szervezet működtetne egy „tudományos tanácsadó testületet” is az élelmiszerek értékeléséhez és részt venne a belső piaci információs rendszer működtetésében is.

Az országos tisztifőorvos feladatai között szerepelne a népegészségügyi feladatok ellátásának koordinálása és az egészségügyi intézmények felügyelete is.

Valódi Hírek