Iszonyúan felheccelte Orbánékat az EU: Annyira nincs már pénzük, hogy követelőzni kezdtek

Pénzt követelnek tőlük.

Hírportálunk is beszámolt arról, hogy összeférhetetlenség miatt 2022. december 15-i hatállyal az Európai Bizottság felfüggesztette az Erasmus+ és a Horizon Europe támogatásait a vagyonkezelő alapítványi kézbe adott magyarországi egyetemek esetében.

Ezen nagyon kiakadtak a Fidesz európai parlamenti képviselői, így hát számonkérték a Bizottságtól, hogy a kormánnyal folytatott politikai vitái miatt mégis miért az „egyetemeket, a hallgatókat és a kutatókat büntetik„.

Kiemelték: csoportjuk követeli a korlátozó intézkedések azonnali visszavonását.

A Bizottság egyébként azért döntött így az Erasmussal kapcsolatban, mert véleményük szerint

a modellváltó, alapítványi fenntartású magyar egyetemek nem elég átláthatóan működnek.

Sőt, azt sem szíveli a testület, hogy némelyik intézmény vezetésében „jelentős szerepet játszik” a magyar politikai elit.

Kiemelték: már hónapokkal korábban ismertették az Orbán-kormánnyal a kifogásaikat, de a fideszesek erre nem reagáltak, „nem kezelték a helyzetet„.

A korlátozás egyébként leginkább az Erasmus+, illetve a Horizont Europe-programokat érinti.

Bocskor Andrea kormánypárti EP-képviselő megdöbbentőnek nevezte a helyzetet és kijelentette: követeli a korlátozások felfüggesztését.

„Semmitmondó és cinikus választ kaptunk a kérdéseinkre.

Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság nem vállalja a felelősséget a magyar diákokat és kutatókat érintő korlátozásokért”

– mondta az EP-képviselő.

Az Európai Bizottság válaszában még azt is megjegyezte, hogy

a döntésük célja, hogy megvédjék az uniós adófizetők pénzét.

Hangsúlyozták: az intézkedéseket csak akkor oldhatják fel, ha Orbánék orvosolják a helyzetet, és átláthatóvá teszik az alapítványi fenntartású egyetemek működését.

Kiemelték: a modellváltásból kimaradó magyar egyetemeket egyáltalán nem érinti a tiltás.

Továbbá azt is hangsúlyozták, hogy ők készek arra, hogy párbeszédet folytassanak az Orbán-kormánnyal: „a magyar hatóságokon múlik, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket” – emelték ki.

Mutatjuk a Fidesz EP-delegációjának teljes közleményét:

„Elfogadhatatlan a magyar hallgatók és kutatók hátrányos megkülönböztetése és a magyarországi egyetemek rektorai véleményének semmibevétele az Erasmus és Horizont programokat érintő brüsszeli büntető intézkedéseket illetően, ezért ismét számonkértük az Európai Bizottságot.

Felháborítónak tartjuk, hogy az Európai Bizottság válaszában elhárítja magától a felelősséget. A magyar hallgatókra és kutatókra vonatkozó korlátozó intézkedések azonnali visszavonására van szükség!

A Fidesz európai parlamenti képviselői írásbeli választ igénylő kérdésben számonkérték az Európai Bizottságtól, hogy a magyar kormánnyal fennálló politikai vitái miatt hogyan fordulhat elő az egyetemek, a hallgatók és a kutatók megbüntetése.

Kérdéseinkben határozottan tiltakoztunk, hogy politikai alapon hozott döntéssel magyar kutatók és hallgatók lehetőségeit veszik el.

Arra vonatkozóan is kérdéseket intéztünk a Bizottsághoz, hogy milyen alapon nem fogadja el az egyetemek autonóm testületei által megválasztott vezetőinek véleményét, mert meggyőződésünk, hogy ez a magatartás az egyetemek autonómiájának a tényleges megsértése.

Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: >>Megdöbbentő, hogy milyen semmitmondó és cinikus választ kaptunk a kérdéseinkre.

Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság

nem vállalja a felelősséget

a magyar diákokat és kutatókat érintő korlátozásokért.

A magyar hallgatókat és kutatókat ért jogtalan megkülönböztetéssel kapcsolatban nem fogadunk el kifogásokat.

A helyzet

egyetlen lehetséges megoldását követeljük:

az Európai Bizottság azonnal szüntesse meg a magyar hallgatókra és kutatókra vonatkozó büntető intézkedéseket.<<

(Bocskor Andrea/Közlemény)

Valódi Hírek