Életműdíjat kapott Eszenyi Enikő: Az már csak hab a tortán, hogy hol

Szkopjéban volt az átadó.

Életműdíjat kapott Eszenyi Enikő: a színésznőt az észak-macedóniai Szkopjéban tüntették ki a Preszpa-tó partján rendezett 21. Nemzetközi Színházi Filmfesztiválon.

Eszenyi az Európa Színésze életműdíjjal lett gazdagabb.

A megnyitón Reszen polgármestere, Jovan Tozievszki és a fesztivál zsűrijének elnöke, Meto Jovanovszki mondott beszédet. A fesztiváligazgató, Jordan Plevnesz méltatta a magyar színésznő munkáját.

Eszenyi színházi pályafutása – ahogy a fesztivál honlapján is említik – a Vígszínházzal fonódott össze, ahol színészi karrierjét kezdte, majd 2009-től 2020-ig az intézmény igazgatói posztját is betöltötte.

A színésznőt már több mint 40 díjjal jutalmazták: Kossuth-díjjal, Jászai Mari-díjjal is kitüntették, valamint érdemes művész lett, és elnyerte a magyar kultúra követe címet is.

Mint írtuk, a Vígszínházban történt botrány után – amely mellesleg Eszenyi lemondásához vezetett – a színésznő a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban állt ismét munkába: színpadra vitte a Cirkuszhercegnő című darabot.

Cseke Péter, az intézmény vezetője ekkor elmondta:

„Eszenyi Enikő alkotói kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek, nemcsak a magyar színházi életnek lenne nagy vesztesége az ő művészi elnémítása, hanem közéletünk erkölcsi kudarca is lenne, ha nem hinnénk abban, hogy az ember változni és változtatni képes.”

(via papageno.hu)

Valódi Hírek