Nem mindegy, hogy mi kerül a kosárba.
A Lidl Magyarország közleményt adott ki, amiben arról írnak, hogy mire érdemes odafigyelnünk, amikor tejtermékeket vásárolunk. Az üzletlánc kiemelte, hogy mind a tejnek, mind az abból készült termékeknek kiemelkedő szerepe van a táplálkozásunkban: nélkülözhetetlen fehérjéket, kalciumot, foszfort, cinket, sőt nagyon fontos zsírokat is tartalmaznak.
A tejtermékek csoportjába tartozik egyébként a tej, a joghurt, a kefir, a tejföl, a tejszín, vaj, a túró és a sajt.
Ezeknek a termékeknek vannak ízesített változataik is, ám natúr adalékanyag és tartósítószer-mentes ételeket is vásárolhatunk.
A Lidl kiemelte, hogy mivel ennyire sokszínű a „kínálat”, ezért
kvázi bármely étkezés részeként beépíthetőek a tejtermékek az étrendünkben:
legyen az reggeli (pl.:müzli tejjel), tízórai (pl.: natúr joghurt gyümölcsökkel), ebéd (pl.: krémleves, főzelék, rakott vagy töltött ételek), uzsonna (pl.: turmix) vagy akár vacsorára is fogyaszthatunk tejtermékeket, például túrókrémet.
Na és mennyi a napi tejtermék szükségletünk?
A hazai és nemzetközi egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlások szerint naponta 3-4 egység tejtermék elfogyasztása javasolt.
Na és mit jelent az, hogy „egység?” Egy egységnek tekinthető 2dl tej, joghurt, kefir, aludttej, vagy éppen 5 dkg túró vagy 3 dkg sajt.
A Lidl kiemelte, hogy érdemes az alacsonyabb zsírtartalmú, vagyis „sovány, zsírszegény, csökkentett zsírtartalmú, light” termékeket megvásárolni, ugyanis így elkerülhetjük a túlzott zsír és energiabevitelt.
Magyarul: kevesebb eséllyel fogunk elhízni.
(Képünk illusztráció)