Hirtelen megszólalt a Magyar Turisztikai Ügynökség is a balatoni szezonról: Érdekes célokkal indítják a nyarat

Nem értenek egyet Flesch Tamásékkal.

Megírtuk, hogy Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint akár 40 százalékkal kevesebb vendég érkezhet a Balatonra idén.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elnöke azonban cáfolta az információt, szerintük ugyanis szó sincs ekkora visszaesésről. Hozzátette, hogy szerinte Flesch senki sem akart tévedésbe ejteni a megállapításával, csupán arról van szó, hogy a szövetségnek szűkebb rálátása van a szektorra.

Mint mondta:

„A Balatonnál a szövetségnek csupán 85 szálloda a tagja, összesen 7553 szobával, miközben 210 szálloda 13 400 szobával található itt, és akkor még nem beszéltünk arról a 13 ezer kisebb magán- és egyéb szálláshelyről a maga 22 ezer szobájával, amelyre a szövetségnek semmi rálátása sincs.”

Guller szerint aggályos a balatoni szezonról a kezdetkor megállapításokat tenni, valós képet ugyanis majd az idény végén lehet közölni.

Az MTÜ elnöke ugyanakkor megerősítette, hogy a koronavírus-járvány után sokkal többen utaztak külföldre kikapcsolódni.

„A kiindulópont a 2019-es rekordév számai, ehhez viszonyítunk mindent. A pandémia nem csak Magyarországon, hanem az egész világon alapjaiban rengette meg a turizmus mutatószámait. Emlékezzünk rá, hogy a határokat lezárták, nem utazhattunk külföldre, így más nemzetekhez hasonlóan mi is a belföldi turizmust erősítettük. Volt olyan hónap, amikor a belföldi turisták számaránya meghaladta a 95 százalékot hazánkban – ez így értelemszerűen nem tartható.

A cél az, hogy fele részben magyarok, fele részben külföldiek pihenjenek Magyarországon. A mi feladatunk az, hogy

a külföldre utazó magyarok helyett a külföldieket hívjuk vissza Magyarországra.

A következő évek arról fognak szólni, hogy a belföldi turisták száma csökken, a külföldieké pedig nő, egészen addig, amíg vissza nem áll az 50-50 százalékos arány. Így van ezzel Európa minden más országa is „

– fogalmazott Guller.

(via index.hu)

(Képünkön Flesch Tamás és Guller Zoltán)

Valódi Hírek