Mi történik? Bajban a Balaton, egyre többen nyaralnak külföldön

Jelentős csökkenést tapasztaltak.

Akinek nincs pénze, az egyáltalán nem nyaral a Balatonnál. Akinek pedig van, az inkább külföldre utazik: utóbbi látszik az előfoglalási adatokon is – fogalmazott Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A szakértő szerint 30, sőt,

40 százalékkal kevesebb vendég érkezik a Balatonra az idei szezonban,

és ők is inkább a hétvégi kikapcsolódás hívei. Flesch azonban optimista, a szövetség számít arra, hogy a nyáron még javulhat a helyzet.

Korábbi évekhez hasonlóan sok magyar Görögországba, Törökországba, Horvátországba és Spanyolországba utazik. Ezeknek az országoknak a tengerpartján várhatóan kellemes az idő, ami elengedhetetlen a kikapcsolódáshoz – mutatott rá a szövetség elnöke.

Az árakkal kapcsolatban kifejtette:

„Az, hogy a Balaton drága, relatív. Ha mégis így szemléljük, akkor nem azért van, mert a nyerészkedés a cél, hanem mert olyan szinten megnőttek a költségek, hogy nem lehet olcsóbban kínálni a szolgáltatásokat.”

Mint mondta, a nyári szezon mostanában 5 hetet jelent: július 10-én indul és augusztus 20-án ér véget.

„A magyar vidéknek az a baja, hogy nagyon kitett a belföldi turizmusnak, Budapestnek meg az, hogy a külföldinek. A fővárosban a vendégkör több mint 90 százalékát külföldiek teszik ki, ezzel szemben vidéken változatlanul magyarok vannak, csak nem annyian, mint korábban. Természetesen egy vidéki szállodát nem vigasztal, ha Budapest tele van”

– mondta a szakértő.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője rámutatott: a belföldi turizmust fékezik az átmenetileg romló reáljövedelmek, valamint a magyar háztatások külföldi utazási kedvének növekedése is.

(via index.hu)

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek