Ezt nem lehet szépíteni: Már a KSH sem titkolja, hogy mekkora a baj Magyarországon

Elkeserítőek az adatok.

Májusban

a kiskereskedelmi üzletek forgalma 12,3 százalékkal csökkent

az előző év azonos időszakához képest– közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző havitól 0,8 százalékkal elmaradt a kiskereskedelmi forgalom volumene a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Sőt, tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszer, valamint élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,3 százalékkal kisebb lett.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítése 8,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,0 százalékkal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 10,9 százalékkal csökkent.

Az eladások mértéke a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,6 százalékkal nőtt, a könyveket, számítástechnikai, és egyéb iparcikkeket árusító üzletekben 5,9, a használt termékeket értékesítő üzletekben és a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 16-16, az iparcikk jellegű vegyes, és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 20-20 százalékkal kisebb lett a forgalom.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,0 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene szintén csökkent 9,3 százalékkal.

Emellett az benzinkutak forgalma is mérséklődött az előző évi azonos időszakhoz képest (25,9 százalék), valamint a gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai is csökkentek (6,9 százalék).

(MTI)

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek