Mi történik? Orbánék könyvelhetnének némi pénzt Brüsszeltől, de van egy kis bibi

Ezt egyszerűen orvosolhatná a kormány.

Mivel Orbán Viktor azzal fenyegetőzik, hogy blokkolja az uniós költségvetés felülvizsgálatát, valamint ellenzi az Ukrajnának nyújtott további pénzügyi támogatást, az Európai Tanács spanyol elnökségének meg kell találnia a módját, hogy Budapestet kompromisszumra bírja – írta a politico.eu szerdán.

A portálnak nyilatkozó uniós tisztviselők azonban hangsúlyozták, hogy a magyar kormány addig nem férhet hozzá a brüsszeli pénzekhez, amíg nem teljesítik a jogállamiság feltételeit. Az egyik tisztviselő megemlítette az Erasmus-programot. Mint mondta, az Európai Unió a jogállamisági feltételek nélkül is tudna forrást biztosítani Magyarországnak.

Ez azonban nem ilyen egyszerű hazánk esetében, hiszen az Európai Bizottság 2022 decemberében összeférhetetlenség miatt felfüggesztette az Erasmus+ és a Horizon Europe támogatásait a vagyonkezelő alapítványi kézbe adott magyarországi egyetemek esetében. Az ügyben mellesleg az EU Bírósága elutasította a Debreceni Egyetem kérését, miszerint azonnali hatállyal rendeljék el az uniós határozat felfüggesztését, így egyelőre nincs változás a kérdésben.

Valódi Hírek