Lenyűgöző videó a Nanga Parbat csúcsáról: Varga Csaba teljesítette a kitűzött célját

Fontos dolgokat vitt magával a hegy tetejére.

Elképesztő videót osztott meg kedden a Hazajáró nevű Facebook-oldal: Varga Csaba nagyváradi hegymászó a pakisztáni Nanga Parbatról küldött képsorokat:

Ahogy korábban írtuk, Varga vasárnap dél körül ért fel a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára. A hegymászó pótlólagos oxigén és teherhordók nélkül ért fel több mint 8000 méteres magasságba. Varga kedd este már visszaért az alaptáborba, így sikeresen zárult az expedíció. A Hazajáró továbbá arról is írt a közösségi oldalán, hogy a hegymászó sikere az egész nemzet sikere. Bejegyzésüket változtatás nélkül idéztük:

„Varga Csaba az alaptáborban – sikerrel zárult a Nanga Parbat expedíció❗

Ma este helyi idő szerint 20:30-kor leérkezett az alaptárborba (~4200 m) Varga Csaba, ezzel sikeresen lezárult a Nanga Parbat 2023 – MKE 150 expedíció.

Varga Csaba teljesítette kettős célját: egyrészt a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával kifejezte a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását, másrészt a világ hetedik és Magyarország első turista szervezete, a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 150 éves jubileumára is méltón megemlékezett.

Ez a siker az egész magyar nemzet sikere. Büszkék vagyunk Csabára, hogy

»kitűzte« a magyar zászlót a világ 9. legmagasabb hegycsúcsára,

bebizonyítva, hogy hittel, akarattal és kitartással a legnehezebb célokat is el lehet érni.🇭🇺

Csúcsfotóval, videóval és Csaba részletesebb beszámolójával, amint lehet, jelentkezni fogunk.

Csaba mindenkinek nagyon köszöni a biztatást, az erőt és az imákat!
Szívből gratulálunk Csabi! Várunk haza, hogy személyesen is beszámolj a sikeres expedícióról.

ÖSSZEFOGLALÓ

Nagyváradi hegymászó, építész barátunk június 6-án indult el a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 m magas Nanga Parbatra, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül megmássza a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcsot.

Csaba június 10-én ért fel az alaptáborba. Június 12-14 között teljesítette az első, majd 18-21 között a második akklimatizációs körét.

Június 29-én hajnalban aztán elindult a csúcsmászásra. A 3-as táborból (~6750 m) július 1-én helyi idő szerint este 22 órakor indította a csúcstámadást és 17 órás kőkemény mászás után, július 2-án, vasárnap 15 óra körül érte el a Nanga Parbat 8125 méter magas csúcsát. Onnan 7 óra ereszkedést követően, a rögtönzött 4-es táborban eltöltött rövid pihenő után, este 22 órakor ért le a 3-as táborba. Az összesen 24 órás szakadatlan hegymászás után az éjszakát a 3-as táborban töltötte, majd ma visszaereszkedett az alaptábora.

Csaba a ma élő legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Ezzel a sikerrel már hat nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül: 2013: Gasherbrum II (8035 m), 2014: Broad Peak (8051 m), 2017: Manaszlu (8163 m), 2019: Gasherbrum I (8080 m), 2021: Dhaulagiri (8167 m), 2023: Nanga Parbat (8125 m).

A Nanga Parbat csúcsát először egy német hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg a csúcsot, 1999-ben. (Mivel nem volt csúcsengedélye, az eredménye nem hivatalos.)

Varga Csaba expedíciójának támogatója a Magyarországi Kárpát Egyesület, kommunikációs partnere az MTVA Hazajáró c. műsora.
#nangaparbat „

Valódi Hírek