Felszisszent Putyin: Veszélybe került az egyik kedvenc „játékszere”

Biztos meglepődött.

A The Sun számolt be róla, hogy a nemzetközi légtérben a Brit Királyi Légierő Eurofighter Typhoon vadászbombázói szerdán (július 5-én) elfogták Vlagyimir Putyin egyik hatalmas repülőgépét a nemzetközi légtérben:

a NATO vadászpilótái ezután hazakísérték a gyakran csak „repülő Kremlként” emlegetett csúcsgépet.

A repülőt egyébként Putyinnak építették a „Tu-214-es” utasszállító átalakításával, hogy a harmadik világháború kirobbanása esetén is kellő védelmet nyújtson az orosz elnöknek: sokszor úgy is nevezték a gépet, hogy „Putyin végítélet napi repülője”.

A hatalmas jármű egyébként légi irányítóállomásként, sőt, még parancsnoki bázisként is szolgál. Úgy tervezték, hogy két MiG–29-es vadászrepülőgép, valamint Tu–96 és Tu–160 bombázógépek kísérjék.

A Tu–214 SR a pilótafülke kivételével ablak nélküli, és a legfejlettebb kommunikációs eszközökkel lett felszerelve: a törzse tetején speciális antennák találhatók, ezért kapta a „repülő Kreml” nevet.

A NATO közleményéből az derült ki, hogy egy Lengyelországgal és Litvániával határos orosz kikötőváros közelében, Kalinyingrádnál észlelték a nemzetközi légtér megsértését, ezért szálltak fel Észtországból a brit vadászbombázók, akik egyébként a NATO-misszió részeként állomásoznak az észteknél.

A Brit Királyi Légierő bemérte és elfogta az orosz repülőgép-különítményt, majd visszakísérték őket az orosz légtérbe.

Valódi Hírek