Mi történt? Novák Katalin felmentette bírói tisztségéből az Alkotmánybíróság elnökét

Döntöttek.

Novák Katalin köztársasági elnök felmentette bírói tisztségéből Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. Bírói tisztsége alóli felmentését maga az érintett kezdeményezte, amely nem érinti alkotmánybírói és elnöki tisztségét.

A köztársasági elnök 103/2023. (VI. 30.) KE határozata szerint Novák Katalin államfő az Alkotmánybíróság elnökének 2023. június 1-jén kelt előterjesztésére – az általános öregségi nyugdíjkorhatár bírói szolgálati viszony szünetelése alatti betöltésére tekintettel – Sulyok Tamást a bírói tisztségéből felmentette – közölték.

Az index.hu az üggyel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az Alaptörvény 9. cikk (3) bekezdés k) pontja, a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 3. § (2) és (4a) bekezdése, valamint az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény akkor hatályos 10/A. §-a alapján Áder János köztársasági elnök a 305/2020. (VII. 3.) KE-határozatával 2020. július 1-jétől határozatlan időtartamra bíróvá nevezte ki Sulyok Tamás alkotmánybírót.

Mivelhogy a két tisztség egyszerre nem tölthető be, a kinevezett bíró „rendes” bírósági szolgálati viszonya az alkotmánybírósági mandátumának végéig szünetel. Miután Sulyok Tamást az Országgyűlés 2014. szeptember 27-étől választotta meg tizenkét évi időtartamra az Alkotmánybíróság tagjává, „rendes” bírói tisztségét is csak 2026 szeptemberétől tölthette volna be – írták.

Valódi Hírek