Áll a bál: Pusztító vádakat fogalmazott meg Orbánról az ukrán elnök bizalmasa

Csalódtak a magyar miniszterelnökben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártjának vezetője, David Arakhamija rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben.

„Orbán ügynök az Európai Unión belül, aki védené az orosz érdekeket”

– jelentette ki Arakhamija csütörtökön a brüsszeli politikai tárgyalások során.

Hozzátette: nagyon csalódottak a magyar miniszterelnök viselkedése miatt, ugyanakkor kiemelte, ez nem terjed ki a magyar emberekre, akik szerinte sok menekültet fogadtak be Ukrajnából.

Arakhamija konkrét példákat nem említett arra vonatkozóan, hogy a magyar miniszterelnök milyen ügynöki tevékenységet folytat, azonban a Kleine Zeitung arról írt, hogy a kormányfőt már az uniós partnerei is azzal vádolják, hogy oroszbarát.

A magyar kormány jelenleg blokkolja az Ukrán Fegyveres Erők fegyver- és felszerelésszállítására szánt uniós forrásokat.

Diplomaták szerint a magyar kormány tiltakozik az ellen, hogy Ukrajna felvette az OTP Bankot az orosz agressziós háború támogatóinak listájára. A pénzintézet ugyanakkor jelezte: nem tartanak igényt a magyar kormány beavatkozására az ügyben – nélkülük szeretnék rendezni a konfliktust.

Orbán pedig a közelmúltban többször is blokkolgatta az Oroszország elleni újabb uniós szankciókat – például a teljes olajembargót vagy a Kirill pátriárka ellen tervezett büntetőintézkedéseket.

Arakhamija egyébként részt vett az Európai Parlament liberális frakciójának az EU-csúcstalálkozót megelőző brüsszeli ülésén is., amely találkozóra meghívták Christian Lindner FDP-pártelnököt, valamint Emmanuel Macron francia elnököt is.

(index.hu nyomán

Valódi Hírek