Tragédia: Belefulladt a Lupa-tóba egy külföldi fürdőző a hétvégén

Búvárokkal keresték az eltűnt strandolót.

Egy középkorú külföldi férfi fulladt bele a Pest vármegyei Lupa-tóba a hétvégén – derült ki a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vasárnapi Facebook-bejegyzéséből.

A férfit – miután a barátai egy ideje nem látták, és segítséget kértek – többek között a vízimentők, majd búvárok keresték. Végül az esti órákban találtak rá a vízben, ám ekkor

már nem tudtak rajta segíteni.

Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Facebook-posztját változtatás nélkül idéztük:

„Tragédiával zárult a hétvége. Egy középkorú, külföldi állampolgárságú férfi merült el egy bányatóban Pest vármegyében.

A katasztrófavédelem műveletirányításától kaptuk a felkérést, hogy a szentendrei hivatásos tűzoltókkal, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatával közösen vegyünk részt az eltűnt személy utáni vízalatti keresésben, amit a helyi vízimentők már megkezdtek.

Szolgálatunk a vízalatt búvárokkal, míg

a felszínen szonártechnikával segítette

a hivatásos egységek munkáját.

Sajnos az elmerült személy életét már nem lehetett megmenteni.

A Lupa Strand Kft. közleménye az esettel kapcsolatban:

>>Egy külföldiekből álló baráti társaság vasárnap késő délután jelezte a budakalászi Lupa-tó munkatársainak, hogy egy ideje nem találják egyik barátjukat.

A strand biztonsági szolgálata azonnal megkezdte a keresést a parton és a hangosbemondón keresztül, a vízimentők pedig a vízben is, bár az eltünés pontos helyszínét a férfi társai nem tudták meghatározni.

Ezért értesítették a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot is, akik a helyszínre érve búvárokkal kezdték átvizsgálni a vizet. Hosszas keresés után – valamivel este 8 óra előtt – találtak a vízben az eltűntre, akin akkor már sajnos nem lehetett segíteni.

A baráti társaság elmondása szerint a társuk

nem volt jó úszó,

számukra is megdöbbentő, hogy a homokkal feltöltött, sekélyebb parti szakaszról miért merészkedhetett mélyebbre.

Seller András, a Lupát is évek óta biztosító vízimentő szolgálat vezetője az esettel kapcsolatban elmondta, >>bár a vízimentő szolgálatás a jelenlévő vendégek létszámától függően folyamatosan és megfelelően biztosított, mindig nagy hangsúlyt kell fektetni az egyéni felelősség fontosságára is.

A Lupa ilyen szempontból példaértékű strand, hisz’ más fürdőhelyekkel összevetve elenyésző volt az elmúlt években a balesetek száma. Ez persze nem írja felül azt az alapvetést, hogy minden élet számít, de ahhoz, hogy hasonló tragédiák ne fordulhassanak elő,

a mentőszolgálat jelenléte mellett a vendégek óvatossága is elengedhetetlen.<<

A Lupa tó üzemeltetői őszinte részvétüket fejezik ki a férfi családjának és hozzátartozóinak.” /Lupa Strand Kft/”

(Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat/Facebook)

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek