Inotai András ízekre szedte az Orbán-kormány 13 éves politikáját – súlyos veszélyekre figyelmeztetett a professzor

A magyar állam iránti nemzetközi bizalom az nulla – mondta.

A magyar gazdaságot önrabszolgásítás, perifériára szorulás, munkaerő-kizsákmányolás jellemzi, mindez a környezet durva rombolásával.

Mindeközben a magyar társadalom jelentős részének fogalma sincs arról, mi történik körülötte, mert nem érnek el a tudatáig az információk – többek között erről beszélt Inotai András közgazdász kutatóprofesszor, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének volt igazgatója a Magyar Hang Kompország című műsorában.

Az inflációval kapcsolatban Inotai András elmondta: az árstop semmiben sem fékezte a magyar inflációt.

„Azt a propagandaszöveget jó lenne végre hogyha mindenki cáfolná – mert ez annyira átlátszó –, hogy azért magas az infláció, mert háború van, meg mert szankciók vannak”

– mondta, majd azt kérdezte: „mivel magyarázható, hogy három és félszer magasabb a magyar inflációs mutató, mint az európai uniós átlag?”

„Amíg az európai uniós infláció 10 százalékról visszament hatra,

addig a magyar 25-ről visszament 21,5-re”

– mutatott rá, hozzátéve, a magyar inflációs mutató messze a legmagasabb még a térségen belül is. Hozzátette: ezt valamivel meg kell tudni magyarázni, „és jó lenne ezt a háborús meg szankciós propagandát abbahagyni, mert rendkívül átlátszó”.

Közölte: a hatalmas pénzek elsikkasztásának a következmény az lett, hogy nem a magyar versenyképesség, vagy a hozzáadott érték került előtérbe, hanem ennek következtében monopol piaci helyzetek alakultak ki, amelynek hatására a forint rendkívül elértéktelenedett.

Az Orbán-kormány nagy port kavart költségvetéséről azt mondta: nagyon valószínűtlen az egy számjegyű infláció elérése az év végére, ahhoz csodának kellene történnie.

„Ez egy esetben elképzelhető: ha olyan drámai módon csökken a lakosság fogyasztása,

hogy nem tudja megvenni az élelmiszert”

– mondta, hangsúlyozva, ennek már látja jeleit, ugyanis 10 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

A professzor szerint az Orbán-kormány elmúlt 13 éve kizárólag a hatalompolitikáról szólt, minden intézkedésüket a hatalom megtartása miatt hozták meg.

Emlékeztetett: Magyarország volt a legjelentősebb kedvezményezettje az uniós forrásoknak. Hozzátette: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentései szerint Magyarországon toronymagasan kiemelkedő a csalások és lopások aránya.

Az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban elmondta, „nem azzal kell egy országot vonzóvá tenni, hogy adófizetői pénzeknek a százmilliárdjait a külföldi tőkének a magyarországi tevékenységére fordítom”.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány az állampapírok felé terelné a lakosságot, elmondta, ez őt az 1950-es évek békekölcsönére emlékezteti, amikor kötelező volt békekölcsönt jegyezni, amelyből nem lehetett kiszállni.

„A magyar állam megbízhatósága,

a magyar állam iránti nemzetközi bizalom az nulla!

Mondom, hogy negatív (…)”

– jelentette ki Inotai András.

Videó:

(Magyar Hang/Youtube)

Valódi Hírek