Most akkor mi van? Orbán Viktor bejelentette, kormánya teljes erőből beszállhat a hadseregfejlesztésbe – Boszniában

Ő már dobott is egy lájkot a javaslatra.

Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina uniós tagságát, mert az Európai Uniónak most nagyobb szüksége van a Balkánra, mint fordítva jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön Szarajevóban, miután tárgyalt Borjana Krišto bosznia-hercegovinai kormányfővel.

A magyar miniszterelnök közölte: az ukrajnai háború felértékeli a Balkán szerepét, meglátása szerint ugyanis ez az EU utolsó jelentős erőforrás-tartaléka. A közösségnek minden dinamikára szüksége van, mert most versenyképesség-vesztés került előtérbe, és ezt a folyamatot meg kell fordítani – fogalmazott a politikus.

Orbán hivatalos látogatásra érkezett Bosznia-Hercegovinába. Elmondása szerint a két ország politikai és gazdasági értelemben szomszédnak számít: Magyarország így tekint Szarajevóra, és magyar részről mindig felelős szomszédságpolitikára számíthat az ország.

Kifejtette: az Európai Unióban most „minden mozgásban van”, nagy átalakulások zajlanak a gazdaságban, a technológiában és a biztonságpolitikában is.

Szót ejtett a kormány álláspontjáról, miszerint a felzárkóztatásra szánt uniós forrásokat már most adják oda a térség országainak, az EU ne várja meg ezzel a hivatalos csatlakozásukat, és a fejlesztési források hozzáférhetőségét is hozza előre.

Hozzáfűzte, hogy

szerinte nem áramolhat minden pénz Ukrajnába.

Orbán szerint a térség problémáinak hosszú távú megoldása nem az idegenek jelenlétében, hanem az itteni népek együttélésében van. Mint mondta, Magyarország továbbra is szívesen vállal szerepet a Balkán biztonságának garantálásában és ha kell,

növelni is kész jelenlegi hozzájárulását az EUFOR-misszióhoz

(nemzetközi haderő – a szerk.).

Pedig a kormány rendszeresen hangoztatta, hogy „a béke pártján áll”, így nem küldenek fegyvereket, lőszereket, vagy katonákat a szomszédos Ukrajnának, sőt, az oda tartó katonai szállítmányokat sem engedik át az országon.

A magyar miniszterelnök délután Banja Lukába utazott tovább, ahol Milorad Dodikkal, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökével találkozik.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek