Valami történt? Orbán egyik kulcsembere váratlanul szembefordult a kormány legsúlyosabb tervével

Újabb pofon.

A Magyarországi Református Egyház vezetősége levelet küldött azoknak a tanároknak, akik az egyházhoz tartozó oktatási intézményekben tanítanak. Kiemelték, hogy tisztában vannak a szakma kihívásaival és kiállnak mellettük.

A levelet az egyház lelkészi vezetője, Balog Zoltán református püspök is aláírta.

Ez azért nagyon meglepő, mert a püspököt az egész ország Orbán Viktor egyik hűséges szövetségeseként ismerte meg. Balog korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezette.

A levélben kifejtették, hogy sok bizonytalanság és elkeserítő körülmény nehezíti ma a tanítást.

„Számunkra Ön, mint pedagógus értek, aki meló arra, hogy elismerjék a munkáját, méltó megfelelő bérezésre, szakmai elismerésre, megfelelő pihenőidőre, szabadságra” – tették hozzá.

Majd azzal folytatták, hogy

a református egyház korábban már többször jelezte a szakmai álláspontját a státusztörvénnyel kapcsolatban

és bár a javaslataik egy részét meghallgatta a kormány, még mindig vannak nyitott kérdések.

A református egyház vezetői kiemelték, ha nem lesz megfelelő béremelés, akkor idén szeptembertől az egyházi iskolákban dolgozó tanárok is elhagyhatják a pályát, hozzátették: kérdéseket küldtek a Belügyminisztériumhoz, hogy megismerjék az álláspontjukat.

„Intézményvezetőink visszajelzései alapján, amennyiben a pedagógus bérek emelése nem történik meg a korábban tervezett módon, szeptembertől

az egyházi fenntartású intézményekből is megindulhat a pedagógusok elvándorlása”

A Telexhez is eljutott levelet a Magyarországi Református Egyház Zsinati Elnöksége küldte el az egyházi intézmények tanárainak. A zsinat lelkészi vezetője Balogh Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, korábbi EMMI miniszter.

A levelet az egyház lelkészi vezetője, tehát Balog mellett az egyház „civil” vezető Molnár János, a Tiszántuli Református Egyházkerület főgondnoka, a Zsinat presbiteri elnöke is aláírta.

Valódi Hírek