Kimondta a bíróság: Orbánéknak ki kell adniuk a zűrös Vodafone-ügylet dokumentumait

Hivatalos.

A Fővárosi Törvényszék keddi döntése értelmében ki kell adni az állam telekommunikációs piaci terjeszkedésének egyik fontos dokumentumát, a Vodafone-Yettel részvények cseréjét megalapozó szerződést – írta a 24.hu.

Az ítélet pedig

elutasította

a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. érvelését, miszerint „üzleti titokra” hivatkozva kérték volna a több mint 120 milliárdos üzletről szóló dokumentum kiadásának megtagadását. A bíróság közölte: ez az érvelés csak néhány részlet esetében helytálló, így a szerződést ezen részletek kitakarásával kell átadni Tóth Bertalan MSZP-s politikusnak.

A csereszerződés a Corvinus állami gazdasági társaság részvételével jött létre, így az állami feladatot ellátó szerv tevékenységével vagy közfeladat ellátásával kapcsolatban keletkezett, ezért vele összefüggésben bármely módon és formában rögzített információ közérdekű adatnak minősül – közölte a bíróság.

Felidézték, hogy az államot képviselő Corvinus és a 4iG-csoporthoz tartozó Antenna Hungária Zrt. még az év elején vásárolta meg külföldi tulajdonban lévő Vodafone Magyarországot. A két cég a teljes részvénycsomagért 660 milliárd forintot fizetett. Az üzletbe a Corvinus 323 milliárddal szállt be, amivel 49 százalékos kisebbségi részt szerzett. Viszont ezt csak néhány hétig tartott, ugyanis a 19,5 százalékos részvénycsomagot elcserélték az Antenna Hungáriával Yettel-részvényekre.

A ügylet után így a Corvinus részesedése a Vodafone-ban 29,5 százalékra apadt, a Yettelben 25 százalékra nőtt, míg 4iG részesedése a Vodafone-ban 70,5 százalékra nőtt.

Mint írták, Tóth Bertalan adatigényléssel próbált meg információkat szerezni a Corvinus Zrt. ügyleteiről, az állami cég azonban megtagadta a szerződések kiadását. Az eljárás során maga a 4iG, az Antenna Hungária és a Vodafone is beléptek a perbe a Corvinus oldalán, és

arra kérték a bíróságot, tagadják meg az adatkérését.

Valódi Hírek