Itt a válasz: Súlyos üzenetet kaptak Orbánék az EU-tól újabb botrányos húzásuk miatt

Számot kell adniuk a történtekről.

Az Európai Bizottság tájékoztatást fog kérni a magyar hatóságoktól az ukrajnai hadifoglyok ügyében — közölte az uniós testület szerdai sajtótájékoztatóján Peter Stano külügyi szóvivő.

Peter Stano kérdésre válaszolva ismételten nyomatékosította: Oroszországnak be kell tartania a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeit, és biztosítania kell, hogy a hadifoglyokkal minden körülmények között humánusan bánjanak, és hogy az életük ne kerüljön veszélybe.

Magyarország vonatkozásában közölte:

a magyar hatóságok feladata, hogy magyarázatot adjanak

a részletekről és az Oroszország által hadifogolyként fogva tartott ukrán állampolgárok szabadon bocsátásáról. A magyar hatóságok feladata számot adni arról is, miként folytattak egyeztetéseket az ukrán hatóságokkal az üggyel kapcsolatban – közölte a szóvivő.

Kiemelte: arra is magyarázatot várnak, hogy a magyar hivatalos és civil szervezetek közül egyáltalán kik, milyen minőségben és milyen mértékben voltak érintve, de erről elsősorban és mindenképpen

Ukrajnát kellene tájékoztatni.

A testület szerint szükséges, hogy információkat szerezzenek a történtekről, ezért a szóvivő nyomatékosította: az EB „szorosan nyomon fogja követni az eseményeket”.

Peter Stano felhívta arra is a figyelmet, hogy a folyamatnak Ukrajna beleegyezésével kellett (volna) végbemennie, mert az érintett hadifoglyok többsége ukrán állampolgár.

(nepszava.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Érik a nemzetközi balhé: Elképesztő részlet derült ki a kárpátaljai hadifoglyok átszállításáról

https://nyugatifeny.hu/2023/06/20/durvan-kiakadtak-orbanra-forrnak-az-indulatok-a-magyar-kormany-lepese-utan-ukrajnaban

Valódi Hírek