Nincs tovább: Müller Cecília életbe léptette a narancssárga riasztást

Az egész országban érvényes.

Másodfokú hőségriasztást rendelt el Müller Cecília az ország egész területére vonatkozóan szerdától péntekig – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

Kiemelték, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is,

ám különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, illetve a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Kérik, hogy a kánikula idején (főképp 11-15 óra között) tartózkodjunk hűvös helyen, ne végezzünk olyan munkát, amely megterheli a szervezetünket, illetve zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel.

Hangsúlyozták: ne hagyjunk autóban gyermekeket vagy háziállatokat,

ugyanis a kocsiban (kánikula idején) akár 70 Celsius-fok is lehet.

Mutatjuk a teljes közleményt:

„Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását, június 21-én (szerda) 00.00 órától június 23-án (péntek) 24.00 óráig

másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére vonatkozóan.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A kánikula idején – kiemelten 11-15 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel.

A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szükségünk, ezért fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre.

A kánikula és az iskolai szünet beköszöntével egyre többen töltik szabadidejüket vízparton. A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban mindenki kerülje a napozást.

Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget.

A szem védelme érdekében javasolt az UV szűrős lencse, napszemüveg viselése.

A bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról se feledkezzenek meg, illetve napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak a vízbe!

Autóban soha ne hagyjunk gyermekeket és háziállatokat. A kocsiban kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet. Még félig leengedett ablak mellett, vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki.

Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal a szokásosnál több, lehetőleg hűtött folyadékot.

A hőségben az egyébként tökéletesen működő kéményeknél légdugó alakulhat ki. Ez elsősorban társasházaknál fordulhat elő. Ilyenkor a kéménybe beszorult hideg levegő nem engedi ki a meleg, felfele törekvő füstgázt, így az visszaáramlik a lakásba és szén-monoxid keletkezik.

Ezért fontos, hogy a nyílt égésterű vízmelegítő közelében legyen szén-monoxid-érzékelő.

Ha valahol rendszeresen légdugó alakul ki a melegben, hívjunk kéményseprőt!”

(BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/közlemény)

Valódi Hírek