Baj lesz: Orbán emberének bejelentésétől végképp fellázadhatnak az érintettek

Még gondolkodnak rajta.

Hosszú órákon keresztül folytatott tárgyalásokat hétfő délután a Belügyminisztériummal a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet.

„Nem sok jóról tudunk beszámolni”

– kezdte beszámolóját a PSZ alelnöke.

Totyik Tamás azt mondta, apró elmozdulás látszik abban, hogy a kormányt képviselő Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ígéretet tett arra: „elgondolkodnak” annak a kormányrendeletnek a felülvizsgálatán, amely egészen november végéig lehetővé teszi, hogy kirúgják az iskolákból a polgári engedetlenség eszközével élő tanárokat.

„Ez persze nem azt jelenti, hogy a rendeletet biztosan visszavonják”

– mutatott rá a PSZ alelnöke.

Nagy Erzsébet elmondta, ismét felhívták az államtitkár figyelmét arra, hogy nem kellene az EU-s pénzekre várni a pedagógusok béremelésének ügyében, a költségvetési törvényben át lehetne csoportosítani 357 milliárd forintot ahhoz, hogy azonnal megvalósulhasson egy 45 százalékos béremelés.

Ezen felvetésükre nem érkezett válasz, továbbá arra sem, hogy a tanárok tanítással lekötött heti munkaidejét 22 órára állítsák vissza, az ezen felüli többlettanítást pedig fizessék ki.

„Egyértelmű, hogy akikkel tárgyalunk, semmilyen döntésre nincsenek feljogosítva”

– jelentette ki a PDSZ ügyvivője, hozzátéve, ha a pályán maradó pedagógusok tudnak valamennyit pihenni nyáron, akkor „pihenjenek rá az őszre”, mert további küzdelmekre kell számítani.

A parlament várhatóan július 4-én szavaz a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát megszüntető státusztörvényről, erre a napra is mozgósítani fognak – jelezte Totyik Tamás.

(nepszava.hu / PDSZ/Facebook nyomán)

Valódi Hírek