DK: A Fidesz képtelen arra, hogy rendbe tegye az oktatás helyzetét (+videó)

Közölték, ez a törvény csak a hatalom érdekeit szolgálja.

Arató Gergely az árnyékkormány kormányprogramért felelős árnyékminisztere és Barkóczi Balázs, oktatási árnyékminiszter közösen tartottak sajtótájékoztatót szombat délelőtt, hogy beszámoljanak a státusztörvény vitanapján történtekrről.

Arató Gergely elmondta, még mindig zajlik a vita a parlamentben a bosszútörvényről. Hozzátette: ebben a vitában mindent elkövetnek, hogy a szakmai érveket, valamint a pedagógusok érveit elmondják.

„A Demokratikus Koalíció képviselői a lehető legnagyobb súllyal vesznek részt ebben a vitában. Az éjszaka folyamán összesen 11 képviselőtársunk összesen 28 hozzászólást mondott, és a hozzászólási idő amit elmondtunk, közel négy óra volt”

– tájékoztatott a politikus, aki hozzátette: elmondták, hogy

ez a törvény kizárólag a hatalom érdekeit szolgálja,

kizárólag az oktatás ellenőrzését, a pedagógusok kontrollját és rabszolgasorba taszítását szolgálja. Nem a diákok érdekét, nem az oktatás érdekét, nem az ország érdekét – tette hozzá.

Barkóczi Balázs elmondta, már 18 órája vitáznak, „de ne legyenek kétségeink”, ez a bosszútörvény nem az oktatás megújításáról szól, hanem ez a bosszútörvény Orbán Viktor gumibotja, amivel most odacsap a magyar szülőknek, a magyar diákoknak és a magyar tanároknak, tehát mindazoknak, akik a közoktatásban szerepelnek”.

Hangsúlyozta: ez a törvény nem szolgálja az oktatás megújítását egy olyan országban, ahol egyre nagyobb a pedagógusok lemorzsolódása.

Jelezte:

már 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

Kiemelte: a pedagógusok fizetése elértéktelenedik, a kormány pedig hazug módon Brüsszelre mutogat az ügyben. Hozzátette: az orbáni infláció miatt, egyre kevesebbet ér a pedagógusok egyébként is alacsony fizetése.

„Egyre több a konténer iskola, és egyre magasabb a korai iskolaelhagyók aránya”

– hívta fel a figyelmet.

Elmondta, ők ismertették a szakmai szempontokat és érveket, amelyekből valamennyi kérdést sorra vettek, azonban a válasz minden esetben az volt, hogy „a 2010 előtti kormányzás” és „Gyurcsány”.

Azt mondta, ez is jól mutatja mennyire veszik komolyan ezt a vitát a kormánypárti képviselők. Megjegyezte: már csak Takács Péter egészségügyi államtitkár tartózkodik a teremben, rajta kívül senki más nincs jelen, neki pedig sok köze nincsen a témához.

Végezetül elmondta:

a státusztörvényt vissza kell vonni, és érdemi párbeszédet kell folytatni az ügyben.

Arató Gergely közölte: jól látszik, hogy a Fidesz képtelen arra, hogy rendbe tegye az oktatás helyzetét, hogy egy a diákok érdekeit szolgáló korszerű tudást adó oktatást teremtsen.

Dobrev Klára árnyékkormánya fogja kidolgozni azt a programot, amelyik a magyar oktatás számára is reményt hoz, amelyik jobb lehetőségeket jelent, és amelyik a pedagógusok számára is béremeléseket hoz, az áremelések helyett – hangsúlyozta Arató Gergely.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

 

Valódi Hírek