Megrázó részleteket árult el a Böjte Csaba otthonában bántalmazott egyik áldozat (+videó)

Pánikrohamok kínozzák a történtek óta.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes 1993 óta több mint hatezer gyereknek segített, azonban sokak a mai napig is rossz emlékeket őriznek az otthonokban töltött évekről. Ők arról számoltak be, hogy sze*uálisan és fizikailag is bántalmazták őket, továbbá arról is beszéltek, hogy a szerzetesnek volt tudomása az incidensekről, mégsem történt semmi hosszú éveken keresztül.

Mónikát volt neveltje molesztálhatta, az ő története azóta bejárta a sajtót, az ügy óriási viharokat keltett. 2016-ban pedig egy másik nevelőről derült ki, hogy gyerekeket vert az otthonban, őt idén 28 év börtönre ítélték. Az otthonokba ráadásul olyan nevelőket vehettek fel, akiknek nincs megfelelő képzettségük – derült ki az RTL Házon kívül című műsorából. A csatorna Erdélyben forgatott az ügy érintettjeivel.

„Szó szerint pánikrohamom lett, minden emlék visszajött”

– mondta Mónika arról, hogy mit érzett, amikor visszanézte azt a misét, amelyet Böjte két hete tartott Erdélyben amiatt, hogy a lány – a szerzetes szavai szerint – „vádaskodott”.

Mint ismert, Mónika a közelmúltban számolt be történetéről a nyilvánosság előtt. Elmondta, Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványának szovátai otthonában, ahol három évig élt, az otthon korábbi vezetője sze*uálisan molesztálta.

Mónika 15 éves volt, amikor állítása szerint a szovátai otthon korábbi vezetője sze*uálisan bántalmazta.

„Az első eset a téli vakációban, pont karácsony előtt történt, amikor kiszöktem az udvarra. Tudta, hogy nem vagyok bent a szobában, biztos keresett, mert többször előfordult, hogy benyitott, amikor épp átöltöztem, tusoltam vagy ilyesmi. Csak úgy berontott akármikor”

– emlékezett vissza Mónika, aki hozzátette, amikor már visszament a szobájába, a férfi már ott volt.

„Akkor már lefeküdt a kanapéra. Ott letérdeltetett, és csináltam, amit mondott, mert olyan agresszív volt, meg tartottam is tőle nagyon. Kezdte magyarázni – de nem volt ideges, pedig előtte jól leordibált –, hogy ha lefekszek vele, akkor nem visz vissza a gyerekvédelemhez”

– mondta az ekkor 15 éves Mónika, aki hozzátette, az otthon vezetője azt sem engedte neki, hogy karácsonyra hazamenjen mert „rosszul viselkedett”.

„Visszagondolva olyan, mintha »előre be lett volna tervezve ez az egész«”

– mondta.

Mónika szerint a molesztálás minden második este folytatódott. Elmondása szerint a „nevelő” bement a lány szobájába, és bezárta az ajtót.

„Az a zárkattogás az nálam a mai napig olyan, hogy

ha meghallom, egyből előjön egy ilyen pánikroham”

– mondta Mónika.

Mónika elmondta, minden este, amikor imádkoztak, a férfi mellett kellett ülnie, akitől ugyan próbált elhúzódni, de nem tudott.

„Fogta a kezemet, és akkor már tudtam, hogy nekem annyi lesz. Próbáltam hamar beosonni a többiekkel, hogy hátha megúszom, de mindig valamiért visszahívott”

– emlékezett vissza a lány.

Roth Mária Kolozsváron élő közismert pszichológus évek óta vizsgálja a romániai gyermekvédelmi rendszert, és annak anomáliáit. Úgy látja, Böjte Csaba hibázik, amikor a kritikák ellen mindössze azzal védekezik, hogy felsorakoztat maga mögött olyanokat, akik ma már úgy érzik, jó volt nekik az otthonban.

„Továbbra is fontos, amit ő tett és kialakított. A hatezer fiatal közül remélhetőleg nagyon sok kapott megfelelő segítséget ezekben az intézetekben. De nem feledkezhetünk meg azokról sem, akiket esetleg bántalmaztak,

nekik is igazságot kell szolgáltatni”

– hívta fel a figyelmet a szakember, hozzátéve, ha elhallgattatják Mónikát, az azt jelzi a többi gyereknek, hogy ne beszéljenek arról, ha őket bántalmazzák.

„Nagy balhé volt. Böjte Csaba eléggé könnyen lezárta ezt az esetet. Este lefekvés előtt mindig szoktunk imádkozni, és ott mondta azt, hogy ez csak egy hencegés volt Mónika részéről, és minden rendbe jön”

– mondta az üggyel kapcsolatban egy akkor az otthonban élő fiú, aki kérte, hogy a felvételen ne legyen felismerhető.

2016 nyarán az alapítvány egy másik nevelőjéről is kiderült, hogy előbb egy tusnádfürdői villában, majd Kászonmiséren több mint tíz éven keresztül bántalmazta brutálisan a rá bízott gyerekeket – tárta fel az Átlátszó Erdély újságírója a Mérce munkatársával közösen.

„A veréseken, súlyos bántalmazásokon át a sze*uális megrontásig és nemi erőszakig bezárólag”

– ismertette az esetet Szabó Tünde, az Átlátszó Erdély munkatársa.

„Egy kisgyereket, aki beszélni sem tudott, kirakott az ablakba a második emeleten úgy, hogy rácsukta a ruhájára az ablakot, hogy azért ne essen le, de a kisgyerek azért rendesen féljen.

Mindkét helyen volt egy-egy gyermek, akit kipécézett magának, és a többinél is gyakrabban

ütötte, kínozta, verte seprűnyéllel, vagy odaverte a kádba, a fejét a falnak verte”

– idézte fel az újságíró.

Emlékeztettek: idén májusban jogerősen 28 év börtönbüntetésre ítélték az egykori nevelőt, ugyanakkor a gyermekvédelem már hét évvel korábban, 2016 nyarán tudomást szerzett az esetekről, ősszel pedig a rendőrség is nyomozást indított.

Videó:

Valódi Hírek