Figyelmeztetést adott ki a Posta: Veszélybe kerül a pénzünk, ha bedőlünk a csalóknak!

Közérdekű hírek.

A Magyar Posta közleményt adott ki, amelyben arról írtak, hogy a bankkártyánk adatai és a bankszámlánkon lévő pénz veszélybe kerül, ha veszélyes e-mail-hivatkozásra kattintunk. Kiemelték, hogy a csalók sokszor a Posta logójával és arculati elemeivel élnek vissza.

A vállalat kéri, hogy gyanús levél vagy SMS érkezése esetén

ne kattintsunk a benne szereplő hivatkozásokra.

Előtte ellenőrizzük a feladó címét, illetve a telefonszámát, mivel abból azonnal kiderülhet, ha nem a Magyar Posta e-mail címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés.

Mutatjuk a Magyar Posta teljes közleményét:

„Az utóbbi időszakban sajnos ismételten megnövekedett a Magyar Posta és szolgáltatásai (pl. EMS szolgáltatás) nevében történő visszaélések száma, amelyekben cégünk védjegyeit (logo) és arculati elemeit jogosulatlanul felhasználva igyekeznek megtéveszteni a lakosságot.

Ügyfeleinktől egyre több ilyen bejelentés érkezik hozzánk napi gyakorisággal.

A hamis e-mailben vagy sms-ben, illetve telefonhívásban általában csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a szállítási cím egyeztetését és/vagy a díj, esetleg adomány kifizetését.

Az is előfordul, hogy a lakosság által apróhirdetési portálokon feladott hirdetések kapcsán jelentkeznek a csalók magukat komoly vevőként beállítva és az EMS postai szolgáltatás nevével visszaélve, hamis emailben vagy sms-ben próbálnak biztosítási/feladási/megbízási díjra hivatkozva adatokat és pénzt kicsalni.

A levélben látható „Kattints ide”, „Fizessen online” vagy „Küldje el nekem a csomagot”, vagy „Erősítse meg címét”, „Csomagja kézbesítésre vár, kérjük, erősítse meg a vám befizetését”, illetve hasonló feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak és a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet.

Kérjük, hogy ha ilyen gyanús e-mailt vagy sms-t kap,

semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjon meg adatokat!

Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail címét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés.

A Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel.

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben nyomkövetési kódot tartalmaz a küldeménye, a Posta honlapján a kód beírásával bármikor elérheti a hiteles szállítási információkat.

Gyanúra, fokozott elővigyázatosságra adhat okot a magyartalan megfogalmazás, helyesírási hibák, vagy ha nem is rendeltünk csomagot, mégis arról értesítenek, hogy fizessünk a megrendelt csomagért, túl kecsegtető, drága telefon- vagy egyéb nyeremény ígérete mindig megfontoltságra, elővigyázatosságra adhat okot.

Javasoljuk, hogy mindig ellenőrizzék a hirdetés vagy értesítés valódiságát

és győződjenek meg róla, hogy valóban a cég hivatalos e-mail címéről vagy telefonszámáról érkezett-e az üzenet.

Ha nyereményt vagy egyéb kedvezményes akciót ígérnek cégünk nevében vagy a Postára hivatkozva valamilyen állítólagos jótékonysági programhoz gyűjtenek pénzt, akkor kattintás előtt tájékozódjanak Társaságunk honlapján, ahol minden hivatalos és érvényes akciónkat, karitatív kezdeményezésünket megtalálhatják.

Kétség vagy gyanú esetén forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz és kérjenek megerősítést! Az adathalászat megelőzésével kapcsolatban bővebb információ itt érhető el:

A megtévesztő értesítésekről szóló ügyfélbejelentéseket a Magyar Posta komolyan veszi, és a lakossági tájékoztatás mellett jelzi azt az intézkedésre jogosult hatóságnak is.

Ha valaki mégis a csalók áldozata lesz és kár éri, akkor

tegyen rendőrségi feljelentést.

A hamis értesítésekre, felhívásokra adott válaszok következtében felmerült esetleges károkért a Magyar Postát nem terheli felelősség.

A vállalat tavaly készített egy kampányfilmet, hogy segítsenek a csalók ellen védekezni. Mutatjuk:

(Magyar Posta/Youtube)

Valódi Hírek