Ezt már nem titkolhatja az Orbán-kormány: Döbbenetes számok kerültek ki az állami hivataltól

8,3 százalékkal csökkent az ipari termelés áprilisban.

2023 áprilisában

az ipari termelés volumene 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól;

munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent – erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásában nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. márciusinál 2,5 százalékkal kisebb volt – írták.

A KSH továbbá közölte: az építőipari termelés volumene 3,2 százalékkal csökkent áprilisban éves és 2,6 százalékkal havi összehasonlításban.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal, a márciusihoz képest – a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján – 2,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene 2023 áprilisában – ismertette az állami hivatal szerdán.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 4,4, az egyéb építményeké 1,3 százalékkal csökkent áprilisban az egy évvel korábbihoz képest – fűzték hozzá.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésének termelése 4,9 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények építésében 1,3 százalékkal nagyobb, a speciális szaképítésben 4,4 százalékkal kisebb volt a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 37,5, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 33,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké

42,3 százalékkal visszaesett a 2022. áprilisi bázishoz képest.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 27,5, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 4,3, az egyéb építményekre vonatkozóké 41,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

2023 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest

az építőipari termelés 7,7 százalékkal csökkent.

(ksh.hu nyomán)

Valódi Hírek