Mi lesz ebből? Ferenc pápa azonnali vizsgálatot rendelt el – Rétvári is érintett lehet az ügyben

Át akarják nézni a könyvelést.

A valaszonline.hu friss értesülései szerint a Vatikán átvilágíttatná a Zirci Ciszterci Apátság pénzügyeit: Bérczi L. Bernát apát mellett Grónai G. Damján gazdasági vezetőt is felfüggesztették pozícióikból. A Szentszék egy nemzetközileg jegyzett könyvvizsgáló cégre bízná az ügyet.

Az információk szerint több területen is merültek fel problémák: a Ciszterci Iskolai Főhatóság egy-egy iskolájától visszatartotta az állami támogatások bizonyos részét, valamint elvonta egyes intézményei terem- és tornacsarnok-kiadásából származó bevételét.

Eközben az apátság veszteséges vállalkozásai, például

a sörfőzde a legfelsőbb politikai körökkel szövetkezve gyanús ingatlanügyletekbe bonyolódott.

A felfüggesztett rendi vezetés a felsorolt, számukra sem új vádakra úgy reagált, hogy nekik az egész ciszterci „nagycsaládot” kell szolgálniuk, nem pedig egy-egy gimnázium saját érdekét.

A Vatikán eljárása egyébként a ciszterci intézményekben dolgozók panaszain alapul, sőt, tanúvallomásokat és egyéb adatokat is bekértek, a közeljövőben pedig elkezdődik a belső könyvelés és gazdálkodás vizsgálata.

Sőt, a bonyolult ingatlanügyek kapcsán

felmerült Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár neve is:

az ügyletekhez kapcsolódik a Familare Társadalomszervező Központ, amely szerves része az államtitkár környezetéhez sorolt alapítványi hálózatnak.

Valódi Hírek