Gyurcsány elmondta, szerinte mi a mesterséges intellingencia legnagyobb veszélye

Egy új forradalom küszöbén vagyunk.

Véleménycikket írt a mesterséges intelligenciáról (MI) a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Gyurcsány Ferenc szerinte el kell érni, hogy ne ellenségként, hanem barátként tekintsünk az MI-re.

A politikus szerint az MI miatt drámaian meg fog változni a munkaerőpiac: munkahelyeket alakít át vagy egyszerűen megszüntet.

A legnagyobb veszélyt mégis véleménye szerint az okozhathatja, ha öntudatra ébred.

„Osztozik-e az emberi nem általános értékeiben, követni fogja-e a mi felfogásunkat a jóról, a rosszról, a megengedhetőről, vagy a tilosról, lesznek-e saját céljai, szembefordulhat-e az emberrel, az emberiséggel, azaz kontroll alatt tudjuk-e tartani az öntanuló, önfejlesztő mesterséges intelligenciát, vagy létrehozzuk az emberi faj intellektuális, cselekvő riválisát, esetleg ellenfelét? Ez itt a legfontosabb és legnehezebb kérdés”

– fogalmazott a DK elnöke.

A „rossz” dolgok mellett azonban számos előnye is van: javulhat egy sor munka hatékonysága, a gazdaság termelékenysége, megszabadulhatunk adminisztratív, lélekölő feladatok sorától, felgyorsulhat a döntéshozatal, számos betegség diagnózisa, gyógyításának esélye nagyságrendekkel növekedhet – sorolta Gyurcsány.

Szerinte a legfontosabb teendője most a kormánynak a mesterséges intelligenciát állami, államközi közkontroll, szabályozás alá helyezni.

„A magyar kormánynak nyilvános közéleti, szakmai párbeszédet kell indítani és folyamatosan szervezni a mesterséges intelligenciáról, hatásairól, a felkészülés teendőiről, önálló parlamenti és kormányzati intézményt kell létrehozni a szükséges állami teendők tervezésére, irányítására, ellenőrzésére”

– vélekedik.

A teljes írás >>ITT<< olvasható az Indexen.

Valódi Hírek