Megszűnt az OKJ rendszer, mi lesz így a tanulni vágyó felnőttekkel?

Bár az OKJ rendszer megszűnt, jó hír, hogy emiatt senkinek sem kell aggódnia: a felnőttképzés ugyanis mindenkinek a rendelkezésére áll. Így nem fog gondot jelenteni az sem, ha egy a már szakmában dolgozónak kell államilag elismert tanúsítvány.

Az OKJ megszűnt, de a felnőttképzés él

Az OKJ megszűnése után is van lehetőséged az államilag elismert tanúsítvány(ok) megszerzésére. A Gyémánthegy felnőttképző oktatóközpont azon engedély- és nyilvántartási számmal rendelkező képző intézmények egyike, ahol te is számos képzésen vehetsz részt és szerezhetsz részszakmát.

Az OKJ nagy szerepet játszott a 90-es évek előtt születettek életében, hiszen magában foglalt mindent, amit egy felnőtt a felsőoktatáson kívül tanulhat. Ez ért véget 2020 december 31-én, akkor, amikor a korábbi OKJ rendszer megszűnt.

Ha megszűnt az OKJ milyen lehetőségeid vannak helyette?

Jelenleg hazánkban szakmákat csak középiskolai keretek között lehet tanulni. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt szakképzésben jelenleg részszakmákat lehet elsajátítani, ami azonban elegendő ahhoz, hogy például az építőipar területén el tudj helyezkedni, vagy egyéni vállalkozóként dolgozz.

A felnőttképző intézmények ugyanis egy államilag elismert tanúsítványt adnak, szakmai és gyakorlati jártasságot nyújtanak – az alapszakmákat pedig az iskolarendszerű szakmai oktatásban lehet megtanulni. A változtatás lényege tehát az, hogy a felnőttképzők csak tanúsítványt állíthatnak ki. Ha államilag elismert bizonyítványt szeretnél, akkor valamelyik akkreditált vizsgaközpontban külön is le kell majd vizsgáznod.

Milyen különbség van az államilag elismert tanúsítvány és bizonyítvány között?

Ki állíthat ki államilag elismert tanúsítványt? Kizárólag csak olyan képzőintézmény, ami rendelkezik a Pest Vármegyei Kormányhivatal által jóváhagyott nyilvántartási- és engedélyszámmal.

A szakmáról szóló államilag elismert bizonyítványt a szakképző iskolák a szakmunkás képesítés megszerzésével, a részszakmáról szóló államilag elismert bizonyítványt pedig a tanfolyami képzés zárásaként, vizsga alapján, kizárólag az akkreditált vizsgaközpontok állíthatják ki.

Mit tanulj, hogy könnyebben boldogulj?

Az építőipar a gazdasági környezet kedvezőtlen alaulása ellenére sem torpant meg, továbbra is jelen van az építési és felújítási láz. Ezért az építőiparban keresettek a szakemberek, folyamatos a munkaerőhiány mind a cégeknél, mind a magán megrendelők esetében.

Nagyon sok munkavállaló dolgozik évek óta úgy egy adott szakmában, hogy az ahhoz szükséges “papírokkal” nem rendelkezik. A felnőttképzés ezt a problémát kívánja megoldani, ami mindenkinek jó. Ugyanis az, hogy egy szakember – szobafestő, hidegburkoló, üveges vagy gipszkarton szerelő – bizonyítvánnyal rendelkezik, az azt jelenti, hogy hivatalosan is birtokában van a szakma műveléséhez szükséges tudásnak.

Szerezz te is államilag elismert tanúsítványt arról, amit csinálsz – vagy arról, amit dolgozni szeretnél – egy felnőttképzést végző intézményben!