Orbán Viktor bejelentette 2023 legjobb hírét: Ezért rohant el Magyarországról (+fotó)

Erre végképp nem számított senki.

Orbán Viktor csütörtökön Asgabat felé vette az irányt, hogy Serdar Berdimuhamedow türk elnökkel, valamint Gurbanguly Berdimuhamedow-val, a Türkmén Nemzeti Tanács elnökével találkozzon.

A magyar miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a tervek szerint

megindítják a magyar nyelv oktatását Türkmenisztánban.

Továbbá azt is szeretnék, ha a 2 ország között a történelmi rokonságnak megfelelő erősségű és mélységű politikai és gazdasági kapcsolatok jönnének létre.

Sőt, az egészségügy területéről, energiaellátásról, valamint további gazdasági együttműködésekről is szót ejtett a kormányfő: Orbán szerint

a türkmenisztáni gyógyszerellátásában Magyarország oroszlánrészt vállal,

további tárgyalások után lehetőség nyílik az energetikai együttműködés mellett a vízipari együttműködésre is. Ezenfelül megállapodtak abban, hogy mindkét fél az együttműködés újabb és újabb gazdasági területeit fogja javasolni.

Orbán Viktor szerint a Közép-Ázsiából érkező energia elengedhetetlen Európában, ezzel kapcsolatban meg is jegyezte, hogy

a kormány ösztönzi (?) az Európai Unió intézményeit

arra, hogy léptessék hatályba a 25 évvel ezelőtt aláírt partnerségi és együttműködési megállapodást Türkmenisztánnal.

Egy ilyen nehéz helyzetben, amikor az orosz energiaforrásokról levágja magát Európa, nem engedhető meg, hogy ne legyen aláírva egy olyan partnerségi megállapodás, amely fontos gazdasági érdekkel bír Európa számára – tette hozzá a politikus.

Ezzel együtt kijelentette, hogy bonyolult infrastrukturális és szállítási kérdéseket kell megoldani, amelyek kívül esnek a 2 ország hatáskörén.

Érdekeltek vagyunk ezért a Kaszpi-tenger körüli nyitott kérdések” mihamarabbi rendezésében – mondta a miniszterelnök.

A képen Orbán Viktor és Gurbanguly Berdimuhamedow, a Türkmén Nemzeti Tanács elnöke látható.

(Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

(MTI)

Valódi Hírek