Hatalmas fordulat: Döntött a bíróság arról, szabálysértés-e a járdák kiszínezése

Volt olyan állampolgár, aki ezért figyelmeztetést kapott.

A repedező járdák kiszínezése nem számít rongálásnak, sőt azt véleménynyilvánításnak is lehet tekinteni – derült ki a Magyar Helsinki Bizottság pénteki közelményéből.

A kérdés úgy merült fel, hogy tavaly nyáron az időközi helyi önkormányzati képviselő-választás alatt Erzsébetvárosban a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is az utcára vonult kampányolni. Egyik kitelepülésük során velük volt Lass Andrea is, aki a fővárosi Damjanich utca 15. előtti repedezett járdát úgynevezett „négyszín-festette„.

A rendőrség szabálysértési eljárást indított a nő és három társa ellen.

A hatóság embereinek is kifejtették, hogy a politikai rendezvény keretében így akarták kifejezni bírálatukat az önkormányzat szerintük hanyag városüzemeltetésével szemben.

Sőt, egy 2019-es alkotmánybírósági határozatra is hivatkoztak, amely a hasonló ügyek kapcsán a véleménynyilvánítás szabadságának védelme miatt kizárja a társadalmi veszélyességet, azaz: megítélésük szerint

a véleménynyilvánítás szándékú négyszínfestés nem szabálysértés,

hatóságilag nem szankcionálható.

Az ügy a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé került, ahol megállapították, hogy

Lass szabálysértést követett el.

Az elsőfokú ítélet szerint a festés nem volt véleménynyilvánítás, így figyelmeztetésben részesítették. Lass fellebbezett, a Fővárosi Törvényszék pedig megszüntette a szabálysértési eljárást.

A bíróság külön kiemelte, hogy „az érintett járdaszakasz befestése

nem okozott maradandó állagsérelmet

az érintett felületen, és objektív módon is alkalmas volt az üzenet közvetítésére”.

A jogerős végzés kimondja, hogy egy büntető- vagy szabálysértési ügy megítélésénél mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy a cselekmény védett alapjoggyakorlásnak minősül-e, vagy sem.

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek