Már visszasírják Sanna Marint a finnek: az új, jobboldali kormány durva megszorításokra készül

Jön a feketeleves.

Mint ismert: hajszállal, de elveszítette az áprilisi finnországi választásokat a baloldali, szociálisan érzékeny Sanna Marin miniszterelnök kormánya.

A szoros küzdelem kimenetelét befolyásolhatta az a jó ütemérzékkel kiszivárogtatott videó, amelyen a fiatal miniszterelnök semmi mást nem csinál, csak jól érezte magát egy házibuliban a szabadidejében a barátaival.

Később a bíróság is kimondta, hogy Marin semmilyen szabályt nem szegett meg a bulizással.

A videó miatt azonban támadást indítottak Sanna Marin jobboldali és szélsőjobboldali ellenfelei, így végül apró különbséggel, de a baloldali miniszterelnök elveszítette a választásokat.

A finnek azonban máris szívhatják a fogukat a döntésük miatt: a relatív többséggel győző jobboldali Nemzeti Koalíció és a vele kormányzásra készülő szélsőjobboldali Finnek Pártja környékéről ugyanis aggasztó hírek érkeznek.

Petteri Orpo, a finn miniszterelnöki szék várományosa

Petteri Orpo, aki a jelek szerint a következő finn miniszterelnök lesz, már most jelezte, hogy legalább

6 milliárd euró

értékű megszorító intézkedéseket terveznek bevezetni a következő négy évre.

A Bloomberg szerint jövő héten lezárulhatnak a hat hete folyó finn kormányalakítási tárgyalások, bár addig még sok kérdés végére kell pontot rakni.

A lap emlékeztet arra is, hogy a kormányzásra készülő jobboldali és szélsőjobboldali pártok között komoly elvi ellentétek feszülnek.

(napi.hu)

Valódi Hírek