Mi történik? Felülvizsgálnák a minimálbért, de van egy kis gubanc

Ennek nem fognak örülni a dolgozók.

Előreláthatólag július közepén vizsgálja felül a minimálbért és a garantált bérminimumot a kormány a szakszervezetekkel és a munkaadókkal. A korrekcióhoz szükség van a legfrissebb makrogazdasági, valamint az infláció változásáról szóló adatokra: ezek szintén július közepétől állnak majd rendelkezésre. Egy szakértő szerint azonban nem valószínű, hogy emelkedni fog a minimálbér – írta a napi.hu szerdán.

Legutóbb tavaly decemberben született megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről. Előbbi 16 százalékkal emelkedett bruttó 232 ezer forintra, utóbbi 14 százalékkal nőtt 296 400 forintra.

A háromoldalú megállapodás azonban nem tartalmazza, hogy az esetleges júliusi újratárgyalás után változnak az összegek.

Sőt, a felülvizsgálatra akkor kerül sor, ha a féléves makrogazdasági, és a vállalkozásokkal kapcsolatos adatok jelentősen eltérnek a decemberi várakozásoktól, valamint akkor lehet szó felülvizsgálatról, ha az infláció éves átlagban több mint 18 százalék.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke figyelmeztetett:

kicsi az esélye a minimálbér idei emelkedésének.

Mint mondta, nincs ilyen kitétel a bérmegállapodásban, valamint a munkáltatóknak sem érdeke a döntés.

Hozzátette: a szövetség idén minden erejével azon dolgozik, hogy a munkavállalók fizetésének vásárlóereje a brutális infláció közepette is megmaradjon, sőt, a lehetőségek szerint inkább nőjön.

Valódi Hírek