Meglepő: Orbánék rábólintottak jó pár korrupcióellenes intézkedésre, de van egy kis bökkenő

A dokumentum nem minden pontja nyerte el a tetszésüket.

A 24.hu hétfői értesülései szerint a kormány elfogadta a Belügyminisztérium előterjesztését, amely tartalmazza a Korrupcióellenes Munkacsoport javaslatait. 10 pontra azonban nemet mondtak Orbán Viktorék.

Az Európai Unió több követelést is állított a magyar kormány elé a korrupciós kockázat csökkentésével kapcsolatban. Ennek nyomán létrejött a Integritás Hatóság – amely a korrupciós folyamatokat vizsgálja, ellenőrzi –, valamint a Korrupcióellenes Munkacsoport, amelyben már civil szervezetek is helyet kaptak az állam képviselői mellett.

A munkacsoport javaslatait pontokba szedte, ezek közül azonban 10-et nem támogatott a kormány. Így többek között az előzetes piaci konzultáció hatékonyságának növelésére, valamint az egyes, kiemelt állami szervek sajtókapcsolataival összefüggő gyakorlat felülvizsgálatára

mondtak nemet.

Továbbá nem támogatják a pályázatokkal kapcsolatos, az elutasítás okainak feltárását célzó javaslatot, valamint az Alaptörvény 39. cikk (3) bekezdésének felülvizsgálatát. Utóbbi egyébként tartalmazza, hogy a

„közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése”.

Az elfogadott javaslatok pedig inkább adminisztratív jellegűek: a kormány például igent mondott arra, hogy a Közbeszerzési Hatóság a Gazdasági Versenyhivatallal együttműködve dolgozzon ki új útmutatót az összeférhetetlenségről.

Valódi Hírek