Fordult a kocka: Az orosz parancsnok elismerte, hogy sikeres az ukrán ellentámadás

Közölte, nehéz helyzetbe kerültek.

A donyecki szakadárok egyik parancsnoka, Alekszandr Hodakovszkij a Telegram-oldalán hétfőn írt bejegyzésében közölte, hogy vannak sikerei a régióban az elmúlt hétvégén kezdett ukrán támadó műveletnek. A parancsnok szerint a Donyeck megyei Vuhledar várostól nyugatra végrehajtott támadás az ukránok korlátozott taktikai akciója volt, nem pedig nagyobb hadművelet.

Az ukrán csapatok kezdetben azt a benyomást keltették, hogy növelik a nyomást a front Velika Novoszilka-i szakaszán, ahol vasárnap már sikerült áttörést elérniük. Eközben keletebbre, Novodonyeck település közelében egy rohamcsapat szinte észrevétlenül továbbhaladt.

„Az ellenségnek sikerült nehéz helyzetbe hoznia minket”

– ismerte el Hodakovszkij, aki a donyecki szakadárok támogatása előtt 2014-ig az ukrán titkosszolgálat helyi terrorelhárító egységének vezetője volt. Egységeit később beolvasztották az orosz Nemzeti Gárdába.

Hétfőn a kora reggeli órákban Igor Konasenkov, az orosz hadsereg szóvivője azt mondta: Moszkva sikeresen meghiúsított egy nagyobb ukrán offenzívát a donyecki terület déli részén. Mindezt Kijev egyelőre nem erősítette meg. Az ukrán vezérkar helyzetjelentése nem jegyzett fel különösebb tevékenységet a térségben.

Csupán annyit közöltek, hogy Vuhledart és a szomszédos falvakat lőtték az orosz erők. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője és alapítója hétfőn azt mondta, hogy az ukrán erők visszafoglalták a kelet-ukrajnai Bahmut északi részén fekvő Berhivka település egy részét, amit „szégyennek” minősített. A Wagner a múlt hónapban az orosz-ukrán háború eddigi leghosszabb csatája után foglalta el Bahmutot, majd átadta az ottani állásait a reguláris orosz csapatoknak.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt közölte, hogy nem tartott rendkívüli televíziós és rádiós beszédet Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn, az egyes hálózatokon megjelent videó hekkertámadás eredménye.

(MTI)

Valódi Hírek