Döbbenetes interjút adott Novák Katalin: Kiderült, miért adott kegyelmet egy terroristának

Egyéb finomságok is szóba kerültek.

Hosszú interjút adott Novák Katalin a 24.hu-nak. Az államfőt több témában is kérdezték. Például elárulta, miben mond nemet Orbán Viktornak, tiszta-e a lelkiismerete miután kegyelmet adott Budaházy Györgynek. Kiderült, tárgyalna-e a Dobrev Klárával, ha őt hívnák a kormányfőnek.

Néhány részletet kiemeltünk az interjúból, a teljes írás >>ITT<< olvasható el.

Ön mit akart kifejezni, amikor az orbános fülbevalót felvette?

Egy tisztújító pártkongresszuson, a párt alelnökeként a párt elnökjelöltje kampányának egyik szimbólumát viseltem. Nem hallottam még sok meglepődést, amiért valaki egy párt szimbólumának vagy színeinek megfelelő nyakkendőt vesz fel férfiként. Ez egy bevett dolog. Vagy egy pártszimbólum, egy jelölt megjelenítése egy kitűzőn például. Ez a leggyakoribb, minden pártkongresszuson van ilyen. Emlékszem, 2018-ban, Helsinkiben, az Európai Néppárt kongresszusán mindenki Manfred Weber-kitűzőt hordott. Nem látok abban különbséget, hogy ez egy nyakkendő, kitűző vagy adott esetben egy fülbevaló. (…)

Például amiről már beszéltünk: az első államfői út, és mondjuk azt kérné, hogy enyhítse a magyar-lengyel feszültségeket.

A varsói utamról én döntöttem, majd tájékoztattam róla, és ennyiben maradtunk. Természetesen gyakran megkérdezem a véleményét, mert ostobaságnak tartanám, ha egy ilyen tapasztalt vezetőnek a véleményét nem hallgatnám meg, miközben lehetőségem nyílik rá. A magyar emberek érdeke, hogy a kormányfő és az államfő rendszeresen beszéljen egymással.

Ha Magyarországnak baloldali kormányfője lenne, az ő véleményét is ilyen gyakran kikérné?

Ez nyilván két emberen is múlik, de biztosan törekednék arra, hogy legyen köztünk rendszeres kapcsolat.

Akár Dobrev Klárával is?

Személyekre vonatkozó fikciókba nem mennék bele. Legyen bárki Magyarországon a kormányfő, amikor én vagyok az államfő, arra törekszem, hogy rendszeresen tudjunk egymással beszélni. (…)

Forduljunk rá egy sokakat izgató témára. Miért adott kegyelmet Budaházy Györgyéknek?

Az egyik legnehezebb döntés volt, amit eddig meg kellett hoznom. Általában a kegyelmi jogkör a legnehezebb jogköre az államfőnek. Nincs olyan kegyelmi döntés, ami ne lenne megosztó, ez a dolog természete.

Terrorizmusért elítélt embereket ritkán részesítenek kegyelemben.

Általában ritkán részesítenek embereket kegyelemben.

Minden kegyelmi ügy, ami az asztalomra kerül, komoly döntést igényel. Ez viszonylag magányos döntés, és vállalni kell a felelősséget, mérlegelni kell a különböző szempontokat. Itt arról van szó, hogy a büntetés végrehajtását felfüggesztettük, ráadásul a jogszabályok adta leghosszabb időtávra. (…)

A közoktatással kapcsolatban az elmúlt bő évtizedben egyszer sem gondolt arra, hogy valamin változtatni kéne, hogy valami nem működik jól ebben a rendszerben?

A személyes tapasztalatok segíthetnek, de tévesen gondolnám, ha azt hinném, hogy ezekből kellene levonnom általános következtetéseket, vagy hogy mindenkinek ez a tapasztalata. Amikor döntést hozok, vagy véleményt alkotok valamiről, akkor azt nem elsősorban a személyes tapasztalataim határozzák meg. Ha arra irányul a kérdése, lenne-e tennivaló a magyar köznevelés terén, akkor az a válaszom, hogy igen, van. (…)

Ha az elmúlt egy évre visszatekint, volt-e, amit szeretett volna megvalósítani, de nem tudott?

Egyelőre időarányosan nincs ilyen.

És mi az, amit szeretett volna, és meg is tudott valósítani, sőt amire büszke is?

Egyrészt bízom abban, hogy a nemzetközi diplomáciában betöltött aktív szerep, a sok jó kapcsolat, amit sikerült kialakítani, szolgálja Magyarország érdekét. Másrészt akár a vármegye-látogatásokkal, akár azzal a számtalan személyes találkozással, amire az elmúlt egy évben lehetőségem adódott akár itt, a Sándor-palotában, akár bárhol az országban vagy a Kárpát-medencében, tudtam tenni azért az összetartozás-érzésért, amelyről korábban beszéltem ebben az interjúban. Három: van egy szívügyem, amellyel korábban is foglalkoztam, és továbbra is kiemelten fontosnak tartom, ez pedig a családok ügye. Abban bízom, hogy államfőként is tudok tenni azért, hogy Magyarországon minél többen és minél bátrabban merjenek igent mondani az életre.

Valódi Hírek