Döntött a kormány, jön az újabb sarc: Brutálisan megemelték a gyógyszeradót Orbánék

Megszűnhet egyes készítmények forgalmazása.

Egyelőre nem látszódik tisztán, hogy milyen következményekkel jár a gyógyszergyártókra kivetett adóemelés, de fenyegetésként máris jól működhet az új kormányzati döntés.

A gyártók egyelőre várnak a cégközpontok döntéseire, de felmerülhet, hogy az érintett készítményeket ilyen feltételek mellett tovább forgalmazzák-e a magyar piacon vagy inkább kivonják őket. Utóbbi pedig rendkívül hátrányosan érintené a betegellátást.

Mint a Népszava írta, az Orbán-kormány a saját költségvetési tervezetét is megelőzte egy olyan szerdán kihirdetett rendelettel, amely

megváltoztatta a gyógyszercégekre kivetett extra adóztatás szabályait.

Ennek értelmében a támogatott, 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek után 20 százalék, az ennél drágábbak után az eddig 28 százalék helyett 40 százalék extraadót kell a gyártóknak és forgalmazóknak befizetni július 1-jétől.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a modern gyógyszerek közül már most sok esetben előfordulnak időszakos hiányok, például az egyes

  • inzulinokból,
  • véralvadásgátló szerekből,
  • daganatos betegnek adható tápszerekből.

Az új kormányzati sarcok következtében pedig ez lista tovább bővülhet, ugyanis olyan gyógyszerek is felkerülhetnek rá mint például az életmentő készítmények, vagy a súlyos allergiás rohamra használatos pár tízezer forintos adrenalin autoinjektor – jelezték.

Amennyiben pedig egy gyógyszeripari világcég úgy dönt, hogy kivonul a magyar piacról, az visszafordíthatatlan következményekkel járna. Például az inzulinnal élő betegeket nem is lehet könnyen más gyógyszerre átállatni, de plusz mennyiséget sem lehet egyik pillanatról a másikra beszerezni – írták.

Viszont nemcsak a legmodernebb gyógyszerek válhatnak köddé a gyógyszertárakból, hanem a generikus (utángyártott) orvosságok is, amelyek között már vannak biológiai gyógyszerek is, amiket például ízületi gyulladás, vagy különböző vérképzőrendszeri megbetegedések során alkalmaznak.

A lapnak nyilatkozó gyógyszerpiaci szakértő szerint a most bevezetett 40 százalékos extra adóval

ez a szegmens kerül a legnagyobb veszélybe,

ugyanis ebben a körben számos hatóanyagból már csak generikus létezik, amit ha nem éri meg majd forgalmazni, akkor az a hatóanyag nem lesz elérhető.

A szakember hangsúlyozta: az innovatív készítményekből származó profit sem biztos, hogy elbírja a 40 százalékos elvonást.

A jövő évi költségvetés tervezetének számai pedig semmi jót nem ígérnek az egészségügynek. Megjegyezték, az összes ráfordítás körülbelül nominálisan 10 százalékkal nő, miközben erősen húsz százalék feletti inflációval élünk.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak elmondta: számára a kassza nominális csökkentése egyértelműen azt jelenti, hogy a kormány az ellátások további szűkítésére készül. Hozzátette: a kasszából ugyanis már eleve hiányzik a kórházi adósságok összege, ami évente átlagosan 60 milliárd forint.

Valódi Hírek